Equinox


Dark bol skvelý seriál, netflixovský nečakaný hit nemeckého pôvodu. V okolí atómovej elektrárne niekde na ospalom vidieku sa tam diali čudné veci, mizli ľudia a zasa sa vracali, cestovalo sa tam v časových slučkách, tajné spolky, jaskyňa uprostred lesa, záhadné symboly, úžasná atmosféra a prepletené to bolo ako sveter uštrikovaný z vianočky. 

Potom napríklad Black Spot - pre zmenu francúzsky mysteriózny seriál a zasa osamelé mestečko schované v lesoch, symboly, záhady a atmosféra. Tiež vynikajúci seriál, neviem sa dočkať ďalšej série, pretože, na rozdiel od už uzavretého Dark, Black Spot na finále stále čaká. 

Ako to už na trendami sa riadiacom Netflixe chodí, úspešné koncepty, zvlášť tie nečakane úspešné, obracajú pozornosť producentov smerom k potenciálnym ďalším dávkam toho istého. S inými zápletkami a v iných kulisách, ale odklikávajúcimi tie isté okienka na zozname toho, čo by čerstvo sa objavení fanúšikovia špecifického subžánru mohli oceňovať. 

Takto dáko si vysvetľujem, ako sa do ponuky dostal dánsky seriál Equinox. 

Európske - áno, temné - áno, mestečko niekde na okraji, lesy, sychravo - áno, ľuďom sa dejú zlé, nevysvetliteľné veci, kopa postáv vyzerá, že nie je úplne v poriadku, sny - áno a samozrejme centrálny záhadný symbol, na ten nezabúdajme - áno. Ak vás bavili seriály, o ktorých bola reč vyššie, mal by vás baviť aj Equinox.


A on vás baviť bude... lenže, a toto je veľmi výrazné lenže, hrozným spôsobom mu chýba pointa. Niežeby nemal koniec, ale má koniec taký, že posledný diel robí sledovanie prvých piatich dielov v podstate zbytočným. Má to veľmi sľubný rozbeh. Pred dvadsiatimi rokmi zmizol autobus plný maturantov, prežili len traja a šofér v kóme. O ostatných už nikto nikdy nepočul, niekto nevie, čo sa stalo. Sestra jednej z nezvestných pocíti túžbu ešte raz celú tragédiu otvoriť a už sa to pomaly začína pekne odmotávať - dni rovnodennosti, pravidelné opakovania, psychiatrickí pacienti a všetko to smeruje k nejakému starobylému pohanskému kultu a rituálom uprostred lesa na ľudoprázdnom ostrove. Prvé dva - tri diely sú super, potom v strede sa človek občas prichytí pri tom, ako si vraví, že to začína byť akési prvoplánové a aj sa pomaly bojí, že či z toho nevypadne len taká simplicitná ducharina, no a celé to pochová onen koniec. Nakoniec je z dobre rozbehnutého seriálu, ktorému už iné seriály svedomito vyšľapali cestičku k otvoreným diváckym mysliam len akási new-age, ezoterická prezentácia, nad ktorou sa ani nemá cenu veľmi zamýšľať. 

Škoda toho.

Equinox Equinox Reviewed by Rado Ondřejíček on 15 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.