Black Spot / Zone Blanche



Francúzsky seriál Black Spot sa v origináli volá Zone Blanche. A teda moje znalosti francúzštiny sú v princípe rámované touto pesničkou, ale že nejde o doslovný preklad, to vidím aj ja. Predpokladám, že Čierny bod aj Biela zóna v princípe znamenajú to isté - časť sveta kam nevidno a podľa toho si aj žije. U nás by sme povedali mŕtvy uhol, hluché miesto, alebo jednoducho: Východ. 

Zasadiť príbeh do takéhoto prostredia, v tomto prípade mestečko niekde v horách, rieši mnoho scénaristických problémov. V prvom rade netreba veľmi premýšľať dôsledky jednotlivých činov, resp. vyberať si z nich len tie, ktoré sa hodia a tváriť sa, že ostatné neexistujú. Tiež sa dá do uzatvoreného sveta ľahko privolať dejová pomoc zvonku, ale inak predstierať, že žiadne "vonku" nie je. Napríklad, že keď máte ono horské mestečko, tak sa v ňom každý druhý deň stane vražda, strieľa sa na policajtov a ľudia tam miznú rýchlejšie ako rožky v Lídli deň pred štátnym sviatkom, tak v civilizovanom Francúzsku 21. storočia to má zvyšok krajiny na saláme a jediný koho tam pošlú, je svojrázny prokurátor a aj ten tam je za trest. Tým chcem povedať, že Zone Blanche je jedným z tých seriálov, pri ktorých skrátka musíte prijať ich pravidlá hry. Lebo s dôrazom na konzistentný realizmus, dali by sa ofrflať, ale to by ste potom museli ofrflať aj Dark, skvelú českú Pustinu, welšský Hinterland, poprípade aj samotný Twin Peaks. Čiže je to na vás. Výmenou za zmierenie sa s takouto formou rozprávačskej hmly zahaľujúcej všetko naokolo, môžete dostať výborný príbeh s unikátnou atmosférou, prípadne mysterióznym nádychom. A Black Spot toto všetko má. 




Zatiaľ sú vonku dve série, počas ktorých sledujete drobný policajný tím v onom mestečku uprostred hôr, importovaného prokurátora, ktorý je jednak alergický na viac veci, než ja, a jednak vynikajúco napísaná, hrozne sympatická a brilantne zahraná postava, miestneho starostu s jeho všelijakými kšeftami a pár ďalších postavičiek svojského mikrokozmu. Nad tým všetkým všeobklopujúci temný les a pračudesná parohatá postava v ňom, o ktorej ani po druhej sérii furt nevieme, čo je zač. Okrem toho, že je to jasný prísľub tretej série, je to aj zárodok recenzentského chaosu, lebo vlastne stále ešte neviem, či sa bavíme o akože reálnej detektívke, alebo o nejakej forme mystického fantasy. 

Čo viem je, že Zone Blanche veľmi silno vťahuje do deja, má výbornú kameru, aj skvelú minimalistickú hudbu, že zápletky jednotlivých dielov sú oveľa viac o pátraní za pomoci obyčajnej intuície, než s modernými forenznými technológiami a geniálnou dedukciou a že hlavný dramatický oblúk drží veľmi dobre pokope, takže sa už teraz veľmi teším, ako to bude v tretej sérii pokračovať. 

Black Spot / Zone Blanche Black Spot / Zone Blanche Reviewed by Rado Ondřejíček on 16 júla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.