The Man In The High Castle



Už ste dopozerali For All Mankind? Ak už áno, tak výborne, tu mám pre vás ďalšiu vec zo žánru alternatívnej histórie, ktorá vás bude baviť. A ak ešte nie, tiež nevadí, lebo toto čo tu mám pre vás teraz je beztak lepšie. 

The Man In The High Castle je seriál urobený podľa knižky Phillipa K. Dicka odohrávajúca sa na miestach, ktoré poznáme, ale v histórii, ktorá sa na kľúčovej križovatke pobrala inou vetvou, než tá naša. V tomto prípade koniec druhej svetovej vojny. Skôr ako Američania stihli vyvinúť vlastnú atómovú bombu, vyvinuli ju Nemci, zvrhli ju na Washington, vyhrali vojnu a teraz sme vo svete, ktorý si rozdelili spoločne s Japoncami, takže napríklad Severná Amerika je rozdelená na Veľkú Nacistickú Ríšu, Japonské Štáty Pacifické a medzi nimi je Neutrálna zóna. Sú 60. roky, Hitler je staručký, ale žije a až na malé bunky zvyškového odporu sú všetky okupované územia stotožnené s víťaznou ideológiou a všetkými jej dôsledkami. Tu niekde príbeh začína.

Pozerať ho môžete jednak pre samotnú zápletku a jednak z čistého pôžitku nad autorskou predstavivosťou, ktorá si dokázala do detailu vymyslieť svet, ako by vyzeral, keby sa všetko vyvinulo inak. Na rozdiel od For All Mankind, ktorý sa v rámci alternatívnej reality drží reality, The Man In The High Castle je scifíčkom v rámci scifíčka. Potrvá to dve série zo štyroch, ale čoskoro sa z bežného života dostávame k paralelným svetom a cestovaniu medzi nim. Tam kde For All Miankind skĺzava do melodrámy, tento seriál sa banálnostiam vyhýba práve tým, že ide po principiálnejších témach. 

Keďže nepoznám Dickov originál, neviem koľko z čara celého príbehu pochádza priamo z jeho knihy, ale je to celé krásne a neustále morfujúće, takže posledná séria je vlastne dosť výrazne iný seriál, než prvá. Príjemné tempo, veľa vecí na zamyslenie, mnoho kultúrnych detailov a Amazon už dal vedieť, že príbeh je uzavretý. Určite choďte do toho. 


The Man In The High Castle The Man In The High Castle Reviewed by Rado Ondřejíček on 08 septembra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.