Hustle


Pustil som si na Netflixe tento film, volá sa Hustle, pretože je vraj výborný. Napísali v SME, odvolávajúc sa na celosvetovú vlnu pozitívnych ohlasov. Vraj konečne niečo dobré v čom hrá Adam Sandler a pekne urobené, dramatické, vraj skôr nezávislý film, než klasické kino. To ma presvedčilo, že tie dve hodiny času tomu môžem venovať. Vďaka mne vy už nemusíte. 

Hustle je film pre ľudí, čo majú radi basketbal. Lebo celé je to o basketbale a je to o basketbale natoľko, že sa v tom vyskytuje hrozne veľa naozajstných basketbalistov, niektorí dokonca také legendy, že som ich spoznal ešte aj ja, čo basketbal vnímam ešte okrajovejšie, než doterajšie filmy Adama Sandlera. A napriek tomu nie je basketbal hlavnou črtou tohto filmu. Tou sú klišé. Hustle film pre ľudí, čo majú radi basketbal, ale ešte radšej klišé. Je to nimi napráskané od začiatku do konca. Ako keby to nenapísali nejakí naozajstní ľudia, ale celý film vyskladala umelá inteligencia z najčastejšie sa opakujúcich motívov v iných, beztak nie veľmi dobrých, filmov. A ak to predsa len písali naozajstní ľudia, tak to buď museli pri tom hrozne trpieť, lebo zasa človek sa asi nedostane k takémuto scenáru, ak predtým už nepreukázal nejakú mieru kreativity, alebo to písal výber tých najnudnejších ľudí, čo producenti dokázali pozbierať. Keby k tomu namiesto hip-hopu v soundracku hrali najväčšie hity Richarda Müllera boli by orgie nudy anihilujúcej akékoľvek náznaky vlastnej tvorivosti zavŕšené. 

Predvídateľnosť dosahuje miestami absurdné rozmery. Celá druhá polovica je čakanie na zvrat, na niečo čo konečne naruší schému miliónkrát otrepanú oveľa béčkovejšími filmami, niečo čo dá celému filmu dôvod, prečo práve tento príbeh mal byť sfilmovaný a ono nič. Čo ja viem, možno je to dáka postmoderná verzia pointy - urobiť príbeh šokujúci svojou absenciou originality. Hustle je dvojhodinová verzia reklamy na prací prášok, akurát sa tam hrá veľa veľa basketbalu. 

A aj ak máte naozaj tak radi basketbal, že chcete silou mocou vidieť ako basketbalisti hrajú basketbalistov, stále sa mi zdá, že ak si namiesto tohto filmu pustíte nejaký dvojhodinový zostrih momentov z NBA, bude vás to baviť viac. 

P.S. Ak si po pozretí traileru poviete, že to môže byť vtipné, tak vás sklamem. Ten jediný moment na úvod traileru je zároveň jediným vtipným momentom v celom filme a tiež je hneď na úvod. 


Hustle Hustle Reviewed by Rado Ondřejíček on 15 júna Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.