Billions


Poznámka: Po uverejnení sa ukázalo, že u nás je seriál vlastne na HBO. Na Netflixe je v Thajsku, kde som ho práve pozeral. Ale vy ho hľadajte na HBO.

Zvláštnou vecou na Netflixe a predpokladám, že aj u jeho konkurentov, je ťažko uchopiteľná logika s akou promujú svoje tituly. Posielajú maily, osobné odporúčania a newslettre, v ktorých sa snažia uhádnuť, čo by sa mi páčilo a dať mi do pozornosti veci, na ktoré sú obzvlášť hrdí. Výsledkom je, že sa dozvedám o kope béčkovej produkcie tváriacej sa minimálne ako nový Peaky Blinders a o všetkých teenagerských drámach napodobňujúcich a podliezajúcich Stranger Things, čo je už sám osebe priemerný kus zábavy, ale absolútne ma obchádzajú veľmi dobré seriály, ešte k tomu aj so špičkovými hercami (na rozdiel práve od Stranger Things), na ktoré potom narazím len s dávkou šťastia, alebo až keď ich odporúča niekto, na koho vkus zvyknem dať. Billions je presne ten prípad.

Uznávam, má to mimoriadne nudný názov., ale preboha, však v tom jednu z dvoch hlavných úloh hrá Paul Giamatti! Chcem vidieť čokoľvek v čom sa polovicu času pozerám na Paula Giamattiho - človeka, ktorý je možno v súkromí úplne iný, veselý a priamočiary, ale čo mu to je platné v práci, keď má kompletný svet fóbií a frustrácii inteligentného muža stredného veku zapísaný priamo v tvári. V Billions je vysokopostaveným štátnym úradníkom, generálnym prokurátorom jedného z newyorských okrskov, teda aspoň na začiatku prvej série. Počas aktuálne existujúcich štyroch sérií, všetky pekne poctivé po dvanásť hodín, sa to s ním všelijako melie, stále je to však chlap posadnutý pocitom moci, ovládaním ostatných ľudí, zároveň milovník BDSM, rozpoltený takmer absolútne vo všetkom, čo robí, lebo aj má zásady, aj sa nedá podľa nich fungovať úplne stále. Ako Chuck Rhodes, tak sa postava volá, je Giamatti absolútne dokonalý. V princípe kladný hrdina, avšak nesympatický až po povalu. Ani sám Dobroslav Trnka, keby náhodou aj mal v sebe nejakú pozitívnu stránku, osobne by ho nezahral lepšie.

Jeho arcinemesis tu je Bobby Axelrod, rovnako skvele hraný britským hercom Damianom Lewisom (ten mi je hrozne povedomý, ale ani po preštudovaní jeho imdb furt neviem odkiaľ). Axelrod je správca špekulantského investičného fondu na Wall Street, bezbrehý miliardár, vydrbávač so systémom, pevne presvedčený o sile peňazí, ale na druhej strane s výraznou ľudskou stránkou. Je fascinujúce si niekedy po druhej sérii uvedomiť, že vlastne sa pozeráme na súboj kladného nesympatického hrdinu a záporného sympatického hrdinu. Toto je v Billions ďalšia vec, ktorá funguje úplne dokonale, za štyri sezóny sa nijako nevyčerpala a pokojne to môžu takto, ešte aj so zásadne sa meniacou dynamikou vzťahov medzi nimi oboma, ťahať donekonečna. V tretej sérii si navyše tvorcovia pomohli prizvaním ďalšej veľmi výraznej postavy, ale nebudem spoilovať.





V skratke je Billions v podstate kombináciou House of Cards a The Suits. Politika, ťahanie za drôtiky, mocenské prekáračky, korupcia, quid pro quo, ničenie životov ľudí množstvom nenásilných spôsobov, konšpirácie a manipulácie. Boj dobra a zla presne taký nejasný ako v House of Cards a náhľad do sveta vysokého práva/financií s podobnou dramaturgiou epizód, ako práve v The Suits. Ale The Suits je oproti Billions oveľa povrchnejší, zatiaľ čo House of Cards zaostáva v pocite reálnosti. Bez debaty, Billions je lepší ako obidva tieto seriály. Ešte si aj autori vymysleli pekné dotyky s realitou na štýl Simpsonovcov, takže napríklad keď sa miliardár Axelrod chce stretnúť s kapelou Metallica, tak reálna Metallica tam má svoje kameo. Podobne to urobili s ďalšími celebritnými postavami z reálneho sveta a aj keď to so samotnou zápletkou skoro nikdy nesúvisí, vážny seriál to robi oveľa zábavnejším. 

Po čase je tiež zrejmé, že Billions je seriál jednak na dlhú trať a jednak asi písaný priebežne. Nevyzerá, že by mal mať konkrétny pevný bod, do ktorého smeruje. Ten sa zjaví až vtedy keď jednotlivé neustále sa vynárajúce zápletky prestanú divákov baviť. Reálne by ho mohli skončiť po každej zo sérií, ale ešte aj táto štvrtá končí čistým cliffhangerom. Majú postavy, majú prostredie, majú vzťahy, môžu nakrúcať donekonečna a síce vzorce sú divákovi zrejmé pomerne skoro, ale ani tak nenudia. Piata séria už je dokončená, tak snáď čoskoro aj na Netflixe. Billions je jednoducho výborný seriál, ktorý by vám ušiel, lebo Netflix ho z nejakého bizarného dôvodu vôbec netlačí. Ale ja všetkými desiatimi, choďte do toho!
Billions Billions Reviewed by Rado Ondřejíček on 31 marca Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.