Hunters



Zábavne nakrútené príbehy o vyrovnávaní sa s holokaustom asi nebudú často sa vyskytujúci žáner. Ale Hunters, trofej jarnej ponuky na Amazon Prime, doňho patrí minimálne jednou nohou. 

Navonok reprezentovaný Al Pacinom v jednej z hlavných úloh sa seriál na začiatku snaží miasť diváka všetkými možnými smermi. Úvodná scéna je natoľko absurdná, že chvíľu odmietate uveriť, že to nebol len nejaký sen niektorej z postáv. Až po čase začne človeku dochádzať, že sa síce posadil ku príbehu o lovení nacistov v rokoch po skončení vojny, ale zároveň ku niečomu, čo by mohol nakrútiť Tarantino podľa nejakého marvelovského komixu o partii všetkéhoschopných, v-princípe-správniakov-ale-nie-úplne židovského pôvodu vyhľadávajúcich prominentných nacistov schovávajúcich sa v Spojených štátoch a zabíjajúcich ich ako odvetu za milióny obetí zverstiev holokaustu. Oproti nim temná organizácia snažiaca sa o vznik Štvrtej ríše.

Simon Weissenthal sa tam síce mihne, aj reálný únos Eichmanna z Argentíny sa dostane do rečí a Werner von Braun je dokonca jednou zo zápletok, ale inak Hunters nemajú s realitou nič spoločné. Je to šokujúca prelínačka medzi komédiou a reálnym pátosom, plná odkazov na pokleslé žánre a samozrejme estetizovaného násilia. Ako vravím, tarantinovka, akurát nie tak dokonale nakrútená a s takým množstvom originálnych nápadov, aké zvykne Quentin napchávať do svojich filmov. 



Či takáto zmes všetkého a ešte aj s nanajvýš citlivou témou bude fungovať, to je veľmi individálna otázka. Mňa to miešanie tragického, škodoradostného a absurdného vyslovene bavilo, ale zasa na druhej strane, dramaturgicky celý príbeh rozohráva len miliónkrát opakovanú šablónu o vyvolenom, ktorý o tom nevie, treba ho presvedčiť, iniciácii, odvráteniu čistého zla a samozrejme záverečného zvratu. Matrix, akurát že s náckami a ich lovcami.

Recenzie po internetoch sú väčšinou nadšené. A nie že by boli úplne vedľa, ale aby som z toho ucvrkával maggi v kockách, to nie. 7 z 10 za mňa, možno 7 a pol za toho Al Pacina. 
Hunters Hunters Reviewed by Rado Ondřejíček on 08 apríla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.