Good Omens



Neil Gaiman a Terry Pratchett spolu v roku 1990 napísali knihu Good Omens. Takmer o 30 rokov neskôr vznikla globálna petícia urazených kresťanov, ktorí požadovali, aby Netflix okamžite stiahol rovnomenný seriál nakrútený podľa tejto predlohy. 20 tisíc globálnych Vladimírov Palkov sa cítilo natoľko urazených zábavnou zmesov biblických paródií, až im nadobro ušlo, že seriál nie je na Netflixe, ale na Amazon Prime. Vo finále nielenže nič nedosiahli, 20 tisíc pošukov je úplne zanedbateľné množstvo, porovnateľné hádam len s dvoma zrušenými členstvami v klube IKEA po tom, ako slovenská cirkev vyhlásila masívny bojkot, ale ešte sa aj postarali seriálu o kopu reklamy zadarmo; niežeby ju ten práve potreboval. 

Good Omens okrem hviezdneho autorstva predlohy, pričom Neil Gaiman na vznik seriálu aj osobne dohliadal, má aj hviezdne obsadenie. Dve hlavné postavy, anjela a démona, hrajú Michael Sheen a David Tennant a sú fakt skvelí. Spolu s nimi ešte Jon Hamm a kopa ďalších. Rozpočet bol očividne tiež slušný, fanúšikovia sa roky veľmi tešili a nič nebránilo tomu, aby vznikol vtipný, inteligentný a decentne blasfemický kus televíznej zábavy na obľúbenú tému Armagedonu, konca pozemského života a všeobecného boja dobra a zla. A to všetko vlastne aj platí, akurát Good Omens, nevedno prečo nie je veľmi dobrý seriál. Jednoducho ako celok nefunguje, aj keď väčšina z jeho dôležitých čiastočiek je dobre vyladených a na správnom mieste. 




Žarty tam sú, pár drobných úchechtov a aspoň jeden hlasnejší smiech v každej zo šiestich epizód. Aj parodické odkazy počítajúce s celkom slušnou erudíciou diváka v náboženskych otázkach sú a sú inteligentne vymyslené. Dramaturgický oblúk, síce predvídateľný, ale je. Morálne posolstvo, na môj vkus priveľmi moralizujúce, je tiež. Len je to nuda. Napriek tomu, že je to šesťhodinová miniséria, a teda sú aj oveľa dlhšie seriály, tu sa nedá kopukrát ubrániť dojmu, že by pokojne stačila aj polovica a celé by to malo spád. Jednotlivé skeče sú častokrát zbytočne nadstavované a zabúdajú na celkový príbeh, pointy ktoré možno fungovali v knihe, idú vo filmovej podobe veľakrát do stratena, prekvapivé momenty sú avizované dlho dopredu a celé ako by to ani nemalo režiséra, alebo aspoň niekoho kto by si dal dostatočne záležať na adaptácii literatúry do televízie. Herectvo a množstvo drobných žartíkov zachraňuje mnohé, ale tuto absencia remesla predstavovala očividne nadľudskú úlohu. Taká príjemná, blazeovaná nuda sa z Good Omens stala. 

Ako divák, ktorý síce má rád Gaimanove veci, ale z Pratchetta dokázal prečítať len jeden a pol knihy, som bol po celý čas veľmi sklamaný a dopozeral som skôr z akejsi úcty k majestátu autorov, než preto, že by ma to zaujímalo. Škoda. 

Good Omens Good Omens Reviewed by Rado Ondřejíček on 09 júla Rating: 5

1 komentár:

  1. a to autorovi sa paci Dark, ktory je sice pekny, zaujimavy pribeh ale trpi presne tym co tu opisuje, nudne natahovanie

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.