Hinterland

Ideálne fungovanie tohto blogu si predstavujem tak, že bude odpovedať na otázky typu: "Mám teraz voľný večer, čo si mám pustiť?", "Idem pred dovolenkou okolo kníhkupectva, čo si mám pri pokladni (okrem Evitinho motivačného diáru) vypýtať?", "Tento víkend má byť také teplo, že Pol Pot požiadal o zmenu mena na Celý Pot, čo mám robiť?" A práve na tú poslednú otázku by som tematicky rád odpovedal hneď teraz. 
Tento víkend sa máš utiahnuť do zatemnenej miestnosti a pustiť si k tomu Hinterland. 
Hinterland je seriál welšskej produkcie, pričom v origináli sa volá Y Gwyll. Ale máš ho pozerať nielen kvôli tomu, aby si si uvedomil, že ak ti po desiatom pive padne hlava bezvládne na klávesnicu, tak z toho vyjde zmysluplná veta vo welštine. 
Hinterland je ideálna letná detektívka. Zatiaľ má trinásť deväťdesiatminútových epizód v troch sériách. Všetky spája postava hlavného detektíva Mathiasa, jeho pár kolegov a prostredie chladnej welšskej pustatiny uprostred ničoho. Je síce trochu na zamyslenie, že práve v tak ľudopráznej oblasti sa deje toľko vrážd, až sa človek čuduje, že tam ešte vôbec niekto ostal nažive, ale to seriálu radi odpustíte už len výmenou za to, aká je tam po celý čas zima. Teda ono je tam niekedy aj leto, vtedy postavy chodia len vo svetroch, ale viac ako 15 stupňov tam je len veľmi zriedka a okrem toho ešte aj furt pofukuje. Vravím, ideálne na tento víkend.
Druhá vec, čo z toho robí letné pozeranie je príjemné pomalé tempo a oldschoolová dramaturgia. Teraz je taká móda, že detektívky sa preháňajú v tom, kto vymyslí komplikovanejšieho psychopata, zvrátenejšiu zápletku a zákernejšiu hru scenáristov s divákom. Čokoľvek od True Detective až po Broen nech slúžia ako dôkazové materiály (aj keď sú to super seriály) a totálne ustrelené posledné epizódy Sherlocka ako odstrašujúci príklad. Hinterland je iný. Jednoduchí vidiecki ľudia páchajúci jednoduché zločiny. Žiarlivosť, peniaze, závisť - staré dobré príčiny zla neskazené moderným svetom. Ok, hlavná postava je mierne traumatizovaná, lebo ho poslali z mesta a jeho osobný príbeh je jediná dejová linka, ktorá sa tiahne naprieč všetkými epizódami, ale inak je to všetko hrozne prosté, s jednoduchou psychológiu a väčšina pátraní je o odkrývaní vzťahov medzi ľuďmi, ich poprepájanými minulosťami a všakovakými krivdami typickými pre komunity uzavreto žijúce na neromantickom vidieku pánu Bohu za chrbtom. Pre tvoju teplom zmľandravenú mozgovňu ako stvorené!
Znie to ako nuda, ale nie je. Ani neviem presne povedať prečo, ale najskôr ide o kombináciu prostredia, herectva, kamery a majstrovského načasovania jednotlivých zlomových bodov, lebo čím jednoduchšie a menej šokujúce sú zápletky, tým ich treba vedieť lepšie porozprávať. A to títo welškí páni a dámy veľmi dobre vedia. 
Dajte si to. Keď sa ochladí, alebo ťa príde v pondelok šéf osobne z tej zatemnenej miestnosti vytiahnuť do práce, môžeš to bez problémov prerušiť a po čase pokračovať ďalšou samostatne sa uzatvárajúcou epizódou. 
Aha, a Šťastný Nový rok sa po welšsky povie "blwyddyn newydd dda". Čo som to vravel o tej hlave padnutej na klávesnicu?
Hinterland Hinterland Reviewed by Rado Ondřejíček on 20 júla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.