Thor: Love & Thunder


O Taikovi Waititim som vás edukoval nedávno v tomto texte o seriáli Our Flag Means Death. Taika je skrátka génius, ktorý z Nového Zélandu a striktne nezávislej tvorby prerástol až na vrchol Hollywoodu a to nie vďaka tomu, že sa prispôsobil, ale naopak, vďaka tomu, že Hollywood uznal, že bude lepšie ak sa on prispôsobí Taikovi. 

Ak chcete vedieť, čo tým myslím, pozrite si niekoľko doteraz nakrútených marveloviek a potom choďte do kina na nového Thora. Love & Thunder je jeho podtitul a od úvodnej scény je to film, ktorý má oveľa bližšie ku What We Do In The Shadows, než k Avengerom alebo k Doktorovi Strangeovi. V prvom rade sa neberie vážne, čím nielen kompletne narúša úplný základ väčšiny superhrdinských marveloviek, ale predovšetkým napráva to hlavné, čo mňa osobne na nich vždy nudilo a odrádzalo. Z môjho pohľadu bolo treba marvelovky poznať najmä preto, aby človek ocenil všetky žarty v Deadpoolovi, presne rovnako ako treba poznať Bibliu, aby sa človek mohol baviť na Life of Brian. Love & Thunder to kompletne mení. Taika vytvoril regulárne pokračovanie Thora, koniec-koncov urobil si na to predmostie už keď režíroval jeho predchádzajúci diel, a dostal tam všetko, čo sa od toho očakáva - posunutie celkového príbehu, odhalenie ďalšieho kusu marvelovského univerza, posolstvo a emócie, ale urobil to tak že to je sranda a nie testosterónom napumpované dobrodružstvá kapitána Ameriku, alebo politickou agitkou smrdiaca občianska výchova v podobe Black Panthera. 

Nový Thor je zábavný film. Už ten predtým bol, ale tento je plnohodnotne vtipný. Dá sa na ňom normálne nahlas smiať, nielen občas pousmiať. Presnejšie povedané, dá sa nahlas smiať s ním, nie na ňom. Práve tento rozdiel je to najlepšie v porovnaní so zvyškom marveloviek. 

Aj keď nemáte k marvelovskám žiadny vzťah, choďte na to, pretože je to jednoducho dobrý film. Ideálna verzia vizuálnej populárnej kultúry bez toxických prímesí. Thor v ňom samozrejme zachraňuje celý marvelovský svet, a to isté vlastne robí aj Taika Waititi týmto svojim jedinečným závanom sviežeho vzduchu. 


Thor: Love & Thunder Thor: Love & Thunder Reviewed by Rado Ondřejíček on 02 augusta Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.