For All Mankind


For All Mankind je príbeh ukotvený v žánri alternatívnej reality. Ak neviete, čo si pod tým predstaviť, prvých desať minút vám to povie úplne presne. A že je to vynikajúcich desať minút! Dokonca tak vynikajúcich, že sa na ich myšlienke dali postaviť už tri celé série a stále sa je na čo tešiť. 

V skratke ide o veľmi realistické, mierne melodramatické zobrazenie profesného a rodinného života amerických astronautov. V podstate “podľa reálnych udalostí”, akurát s tým rozdielom, že na jeho začiatku nepristáli na Mesiaci ako prví Američania, čím v podstate ukončili vesmírne preteky, ale o dva týždne ich predbehli Rusi a vesmírne preteky nielen pokračovali, ale stali sa ešte dôležitejšie. A o tom je For All Mankind - rozprávanie ako to bolo ďalej, natiahnuté od 60. rokov až po, zatiaľ, koniec storočia. Pre človeka, čo sa práve vyliahol z vajíčka, alebo verí, že pristánie na Mesiaci nakrútil Stanley Kubrick v hollywoodskych kulisách, môžete byť tento seriál pokojne aj dokumentárnym filmom. Také reálne mu to bude v tejto alternatívnej realite pripadať. 

Formálne to je samozrejme sci-fi, ale nemáte z neho vôbec sci-fi pocit, pretože všetko je veľmi známe akurát troška iné. Napríklad tam majú email, ale hovoria mu digital mail, čiže dmail. A John Lennon unikne atentátu, takže sa Beatles dajú v 90. rokoch zasa dokopy. Ale to sú len detaily. V centre pozornosti sú osudy niekoľkých hlavných hrdinov a hrdiniek, všetci nejako súvisia s NASA a dobývaním vesmíru. Keďže to samotné by bolo na seriál málo, druhú polovicu tvoria ich rodinné vzťahy, skrátka život ako taký. Dallas, akurát že s kozmonautami. 

Keďže je to áčková produkcia so všetkým, čo k tomu patrí, nemusíte sa báť, že pozeráte len dáku sci-fi telenovelu, aj keď, osekané o všetky tie vesmíry, ju vlastne pozeráte. Len je to dobre spravené, vynikajúco napísané a vždy keď sa už už zdá, že sa idete nudiť, tak to zachráni nejaký čerstvý nápad, alebo už len prostá zvedavosť, ako to v tejto alternatívnej realite bude ďalej. Predplatil som si kvôli tomu Apple TV na ďalší mesiac, pretože práve dnes majú sprístupniť záverečný diel tretej série. Obávam sa, že si budem chcieť pozrieť aj štvrtú, aj keď racionálne si uvedomujem, ako ma tvorcovia ťahajú za nos a nútia ma sledovať osudy, ktoré by mi boli úplne ukradnuté, nebyť toho jediného detailu z úvodu. 


For All Mankind For All Mankind Reviewed by Rado Ondřejíček on 04 augusta Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.