Severance

Severance je seriál nielen so zložitou zápletkou, ale hlavne so zložitou premisou. Začína ženou prebúdzajúcou sa v minimalistickom interiéri na veľkom kancelárskom stole a rozvíja sa do sci-fíčka, ktoré môže byť rovnako utópiou ako dystópiou. A ja by som teraz mohol aj pár vetami nadhodiť, v čom presne spočíva výnimočnosť sveta, v ktorom sa celý príbeh odohráva, ale tým pádom by som vás pripravil o pôžitok z toho, ako umne vám ho scenáristi počas prvých dvoch dielov budú predostierať. Čiže pre potreby tohto textu sa obmedzím len na konštatovanie, že Severance je vlastne také filozoficko-psychologické rozdumovanie nad tým, čo by sa s nami a našim svetom stalo, keby sa podarilo vynájsť istú technológiu, ktorú v tom seriáli očividne vynašli. 

To neznie moc lákavo, takže vás musím nalákať dáko inak. Už len preto, že stojí za to sa na tento seriál nechať nalákať. Je to veľmi napínavé, vizuálne krásne čisté, so skvelou hudbou a množstvom nádherne bizarných detailov; od začiatku vidno, že keď už hlboko zaťali, tak aj hlboko odrúbali. A je v tom John Turturro a dokonca aj staručký Christopher Walken a celé to je úžasne chytľavé, napriek tomu, že čím ďalej pozeráte, tým máte viac nových otázok, než odpovedí. 

Rovno prezradím, že je to maximálne vyrátané na druhú sériu. Dokonca až tak, že by sa dalo hovoriť iba o akomsi osemhodinovom/deväťdielnom úvode do problematiky, kladením pilierov, na ktorých by sa hádam už čoskoro mala odohrávať podstatná časť príbehu. Ak druhú sériu Apple TV nespravia, tak to bude najväčšia zrada na divákoch od čias zastavenia produkcie seriálu OA, ku ktorému by som si Severance hádam aj dovolil troška pripodobniť, minimálne pokiaľ ide o to divácke ničnetušenie a postupné vyfarbovanie mentálneho konštruktu. Ak chcete ešte nejaké iné prirovnanie, tak napríklad skvelý nemecký seriál Dark, pretože ani tu po celej prvej sérii vôbec netušíme, čo, prečo, kto a načo, ale máme ohromnú túžbu sa dozvedieť. 

Máte na výber zhltnúť Severance hneď teraz a potom sa rok trýzniť, že čo to má cele znamenať, alebo počkať na druhú sériu a dať si to všetko naraz. Ale z toho, čo som za posledné mesiace kade tade videl, ak chcete niečo čudné ale nepochybne skvelé, tak asi budete musieť zvoliť prvú možnosť. Konkurencia v žánri takto výnimočných príbehov nevyzerá byť veľká. 

Severance Severance Reviewed by Rado Ondřejíček on 28 apríla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.