Eupforia


Prvá vec, ktorá vám udrie do očí je aké je to celé iné. Vizuálne, spôsobom akým je príbeh rozkrájaný a podávaný, veci, ktoré sa tam odohrávajú, tabu, ktoré sa prelamujú a v neposlednom rade neskrývanou tendenciou šokovať diváka odchovaného na hábeáckom štandarde, či už ide o násilie, alebo priam pornografickú posadnutosť telesnosťou. A do toho, celé je to o teenageroch, väčšina hlavných postáv má 16 alebo 17. Euphoria je brutálna. Lepší jednoslovný výraz pre jej vyčnievanie zo všetkých možných radov nemám. A zároveň je to vynikajúci, fascinujúci seriál. Jeden z najlepších, čo si za svoje predplatné môžete na HBO pozrieť. 

Z jedného ohľadu Euphoria pripomína film Kids, ktorý vám možno odvalil dekel v 90. rokoch. Dodnes si pamätám, ako ma pri ňom v kine skrúcalo. Je tu však podstatný rozdiel - Kids bol surový a šokujúci, ale Euphoria svoj ponor do sveta najextrémnejších drogovo-vzťahovo-sebasahľadajúcich eskapád dospievania podáva v priam poetickej forme. Sú to kameramanské, dramaturgické a scenáristické orgie. Vyžaduje to divákovu pozornosť a veľmi otvorenú myseľ, ale o to je úžasnejšie, keď zistíte, že pod tými všetkými kreatívnymi orgiami a neochotou urobiť čo i len drobné veci dáko bežne a normálne sa odohráva veľmi silný a súvislý príbeh. Len si ho treba vo všetkých tých rafinovane podávaných útržkoch a množstve odbočiek nájsť a vyskladať. 

Práve teraz sa na HBO uzavrela druhá séria a čo je ešte krajšie, smerom k záveru sa tvorcovia predsa len zľutovali nad divákmi a dopriali nám veľkolepú drámu s katarziou a všetkým ostatným, čo sme si za viac ako 15 hodín pozornosti nepochybne zaslúžili. 

Isteže môžete pindať, že Euphoria je póza, alebo že je to hrozne prehnané (sakra, ako rodič dospievajúcich detí dúfam, že je), poprípade prekalkulované, alebo že sa tam vlastne riešia kraviny rozmaznaných amerických puberťákov a ja sa s vami nebudem hádať. Čokoľvek z toho by sa dalo obhájiť. Ale aj tak som bol týmto seriálom nadšený, prekvapený, vyľakaný a fascinovaný, ako už dávno ničím. 

Eupforia Eupforia Reviewed by Rado Ondřejíček on 10 marca Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.