Archive 81



Každá generácia si zaslúži svoj Blair Witch, akurát nie každá ho dostane. Napríklad táto netflixovská je práve svedkom veľmi nádejného pokusu v podobe seriálu Archive 81. Preberanie sa nahrávkami nakrútenými roztrasenou kamerou, strach derúci sa zo zazrnených záberov, ducharina preplietaná s realitou a ešte aj ten EB (Ej, bisťu!) moment v podobe toho, že kameraman zrazu zistí, že v prázdnom dome počas spánku niekto nakrútil jeho, tam je. Keby som kedysi dávno neodchádzal s vybuchnutou hlavou z kina z Blair Witch a následne na prvopočiatkovom internete v škole nepátral koľko z toho je realita a koľko výmysel, aj by som si povedal, že Archive 81 prišiel s pekným nápadom a ani to spracovanie nie je najhoršie. 


Akurát oproti hardcore pôvodnej tajomnej atmosfére nepreniknuteľného lesa je zápletka s reštaurovaním nahrávok z vyhoreného domu tak trošku ako dva týždne otvorená, vybublinkovaná Fanta. A teda nie že by jediným kritériom toho, čo je mysteriózny seriál hodný vášho času bolo to, čo je lepší alebo horší ako Blair Witch, toto je ale naozaj ten prípad, kde sa je porovnaniu hrozne ťažké vyhnúť. Koniec-koncov, tvorcovia dobre vedomí si, čo robia, tam Blair Witch aj v rámci žmurknutia na diváka spomenú. 


Zásadný rozdiel je v tom, že tam kde Blair Witch neobťažoval do samotného strachu z neznámeho zla vniesť žiadne vysvetlenie, Archive 81 je práve o snahe také vysvetlenie poskytnúť. Dostáva sa pritom na všelijaké klzké plochy a sú tam diely, keď sa človek nervózne ošíva aj za scenáristov znásilňujúcich vlastné princípy, ale dopozerať sa to dá, zvlášť keď vnímate, podľa mňa veľmi podarenú, hudbu.



Ak máte dojem, že vám v súčasnej dobe z nejakého záhadného dôvodu chýba dusno a pocity úzkosti, uistite sa, že Blair Witch už ste videli, potom že už máte za sebou aj Midnight Mass, o ktorom som písal nedávno a až potom sa pustite do Archive 81. V prípade, že ste teenager, môžete to urobiť v opačnom poradí. 

Archive 81 Archive 81 Reviewed by Rado Ondřejíček on 12 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.