Midnight Mass

Mike Flanagan vyzerá na obrázku ako nejaký účtovník. Ale napodiv je to autor, scenárista a ešte aj režisér hororov. Čo je vtipné, narodil sa v mestečku Salem v Massachusets, s ktorým sa hororové legendy spájajú po stáročia. 

No a tento Mike by mi bol úplne neznámy, pretože nie som žiadny hororový fajnšmeker, keby som si v priebehu niečo málo viac ako roka na Netflixe nepozrel naskôr Hunting of the Hill House a potom Hunting of Bly Manor. Obidva tieto skvelé seriály výrazne vystupujú z obvyklých medzí strašidelne orientovanej béčkovej produkcie, akej je Netflix plný. Že majú za sebou jednu myseľ je zrejmé aj z iného, než podobnosti názvov. A keď sa ku mne dostalo, že netflixovská novinka Midnight Mass je zasa niečo z rovnakej dielne, okamžite som po nej vyštartoval. A teraz som si už aj našiel Flanaganove meno, pretože ten človek je v tom čo robí, vymýšľa, píše a režíruje, sakra dobrý. 

Flanaganove horory sú oveľa viac psychologické ponory, než desenie krvou a Midnight Mass ide v tomto ešte ďalej ako oba predchádzajúce. Nevidel som v živote v tomto žánri nič ukecanejšieho. Jasné, v príbehu o tom, ako na izolovaných ostrov s pár desiatkami obyvateľov prišiel nový pastor sa zjaví aj dačo strašidelne okrídlené, čo saje krv a aj toho násilia sa tam vyskytne tak akurát, ale všetko podstatné sa udeje v rozhovoroch. Najdôležitejšia je samotná premisa a jej rozvíjanie, akcia je len taká kulisa, aby to nebola rozhlasová hra. 

Predstavte si Midnight Mass ako veľmi dumavú, priam filozofickú variáciu na obľúbenú duchársku tému večného života s výrazne teologickými prvkami (Bibliu tam odcitujú hádam celú) a skvele obsadeným hlavným hrdinom. Herec, čo ho hrá vyzerá ako mladý Nick Cave a ak som v živote niečo chcel fakt vidieť, tak mladého Cavea ako s tou svojou mimikou hrá pološialeného, morálne ambivalentného pastora budujúceho zo svojich farníkov niečo medzi náboženským kultom a armádou upírov. 

Jediná výhrada k tomu celému - úplný koniec sa scenáristicky troška kĺže a ako diváci musíte príbehu troška pomôcť tým, že privriete oči nad existenciou alternatívnych riešení záverečnej situácie. Ale inak, Midnight Mass, presne ako oba predchádzajúce Flanaganove seriály na Netflixe treba rozhodne vidieť. 

A IMDB hovorí, že už má rozrobené niečo ďalšie, čo má, aby sa to úplne plietlo, tiež v názve slovo midnight. 


Midnight Mass Midnight Mass Reviewed by Rado Ondřejíček on 17 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.