The Batman



Málokto by to do mňa povedal, ale Temný rytier, čiže Batman nakrútený v roku 2008 Christopherom Nolanom s Christianom Baleom v hlavnej úlohe je jeden z mojich najobľúbenejších filmov vôbec. Tak ako mi nič nehovoria tie polokomediálne spracovania z 80. a 90. rokov, tak ma začal Batman náramne baviť odkedy dostal nielen hĺbku, ale aj kus temnoty a prestal to byť len trtko v kapucni na štýl infantilných a zbytočných filmov o Supermanovi. Od Temného rytiera sa teším na každého nového Batmana. Ono vlastne bol len jeden, Dark Knight Rises s Tomom Hardym ako záporákom Baneom a na nového bolo treba čakať až doteraz. Čiže áno, očakávania boli.

A ako to pri očakávaniach býva, sklamanie je takmer nevyhnutné. Akurát sa obávam, že pri tomto novom Batmanovi by som ostal sklamaný aj keby som neočakával vôbec nič. Z Batmana, toho času bez akéhokoľvek podtitulu, skrátka The Batman, sa stala vlastne zbežná, troška mysteriózna kriminálka. Epizóda Poirota rozťahaná na takmer tri hodiny. Alebo teda, aby som bol presnejší, niečo ako ďalšia séria seriálu True Detective, ktorú ale nikto nenakrútil, lebo zápletka už na na papieri nemala áčkové parametre a akčné scény ju akurát predražujú.

Toto je Batman, ktorý ostal temný, vizuálne asi najtemnejší a rozhodne patrí k tým násilnejším, ale pod tým všetkým sa vrátil k plytkosti tých prednolanovských dielov. A čo je najhoršie, Batman ako taký, ako špecifická postava je tam úplne zbytočný. Hocikto iný by mohol byť na jeho mieste a vyriešili by to rovnako. Jasné, prepojenie na celý príbeh Brucea Wayna tam je, ale v skutočnosti to nie je dôležité, Batmanove obvyklé charakteristiky nie sú dôležité... je tam skrátka za nejakého detektíva, čo sa vie biť, má auto s tryskou, pár vychytávok, je osobne trocha zainteresovaný v tom, čo vyšetruje, ale inak by to pod maskou mohol byť komisár Derrick, lebo tento príbeh Batmana nepotrebuje. 

K tomu celá tá ubijajúca dĺžka, monotónnosť, absencia nápadov, poručník Alfred ako úplný odvar z toho, ktorého hral Michael Caine, banálna postava Catwoman a vôbec celý Gotham sploštený do čiernej machule bez atmosféry. Nuda je to, zlomové momenty nemajú potrebný vnútorný tlak, aby sa naozaj museli stať a Riddlerove hádanky sú ako z prvého stupňa ZŠ. Predstava, že na rozlúsknutie tohto gothamská polícia potrebuje superhrdinu je až smiešna. John Turturro a spôsob akým sa tam narába s pesničkou od Nirvany ako s centrálnym hudobným motívom to trošíčka zachraňujú, ale byť toto prvý Batman, ktorého vidím, asi by som sa veľmi čudoval, prečo je okolo toho také haló. 

Chcem naspať Nolana, atmošku, naozajstný príbeh, kus hĺbky a najmä Batmana. 

The Batman The Batman Reviewed by Rado Ondřejíček on 08 marca Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.