The Great


Keď som pred pár dňami opindal vychvaľovaný Don't Look Up, že nie je ani zďaleka taký odvážny a vtipný, ako by mohol byť, bolo to aj preto, že už som mal pred sebou príklad diela, ktoré svoj politicky nekorektný humorný potenciál využíva naplno. Mal som za sebou prvú sériu seriálu The Great a teraz, keď už som zhltol aj druhú, veľmi čerstvo pridanú, môžem tvorcom Don't Look Up odkázať, že takto sa to robí, do psej matere. 

The Great je navonok príbehom Kataríny Veľkej, ruskej cárovny známej tým, že sa pokúsila zo zaostalej krajiny urobiť miesto na život. Či sa jej to podarilo, resp. či jej snaženie má nejaký efekt aj v 21. storočí, to nie je predmetom tohto textu. Ono vlastne, historická realita nie je predmetom ani samotného seriálu. The Great je v prvom rade komédia, ktorá obstojí sama osebe a v druhom rade je to paródia vyhraňujúca sa proti všetkým tým našuchoreným epickým historickým drámam plným nadrozmerných kostýmov, púdru a nostalgickej oslavy hlúpej snobskosti. No a v treťom rade si to robí strašnú prdel z Rusov. Predstava ako musia v Zemlajnkove peniť, že si HBO so známymi hercami a očividne veľkým rozpočtom dovolilo takúto habaďúru práve na účet ich histórie je prinajmenšom hrejivá.


Aj odhliadnuc od toho, The Great je prevelice zábavný seriál. Presne ako bol Norsemen, v ktorom je pre zmenu uťahované z bájnej udatnosti starobylých Vikingov. Rozdiel je v tom, že vtipnosť Norsemen je zakorenená v poľudšťovaní brutality vikingských báji optikou severskej slušnosti modernej doby a The Great zasa naopak stojí na tom, že pompéznosť predstáv o vznešenom živote ušľachtilých obyvateľov cárskeho dvora konfrontuje s najzákladnejšou ľudskou prízemnosťou, a s primitivizmom a brutalitou, ktorou je ruská spoločnosť v skutočnosti povestná.

Funguje to vynikajúco. Najskôr sa bavíte, aké je to prekvapujúce a potom vás chytí samotná zápletka. Pozerá sa to samo. Prudérnej starej mame alebo Ľubošovi Blahovi to asi radšej nepúšťajte, ale inak obe série bindžnete v najkratšom možnom čase a potom sa už len ku mne pridáte v čakaní na tretiu.

The Great The Great Reviewed by Rado Ondřejíček on 04 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.