Don't Look Up


Úplne rozumiem tomu prečo Don't Look Up zbiera nadšené recenzie v mienkotvorných denníkoch. Je to film aký sme chceli, aby vznikol, pretože sme už unavení a frustrovaní z neustáleho a čoraz márnejšieho boja s ľudskou tupotou okolo seba. A konečne sa našiel niekto, kto to povedal za nás, dokonca niekto rešpektovaný, kto zohnal Leonarda di Capria alebo Meryl Streep, aby v tom zahrali a všetky tie peniaze potrebné na to, aby to vzniklo a v podobe presvedčivej satiry posunulo celému svetu náš vlastný pocit, že tento svet sa, vinou tých druhých, nie nás, v kravskú riť obracia. 

Zápletka s kométou je krásna a zrozumiteľná metafora. Na dlhých (až pridlhých) dva a pol hodinách umožňuje karikovať mnohé aspekty toho, čo naša bublina vidí, ako príčiny súčasného stavu. Je to aj vtipné, aj na zamyslenie a nepochybne poučné, ale je to až taký úžasný film, ako sa teraz renomovaní kultúrni redaktori tvária? To zasa celkom nie. Don't Look Up je chtiac či nechtiac, angažované umenie - najskôr posolstvo, potom film - a ako také sa sústredí na vlastnú zrozumiteľnosť a masovú prístupnosť, čo v konečnom dôsledku znamená, že nie je taký vtipný, ani úderný, ako by mohol byť. Je to ako keď ti kúpia tričko s nápisom "Ľuďom viete čo", keď ty si v skutočnosti chcel to originálne s textom "Ľuďom jebe". Ale to ti nekúpili, lebo to sa nehodí. Presne tak ostal na polceste Don't Look Up. Oklieštená a autocenzurovaná spoločenská satira v dobe cancel culture, mainstreamovej predposratosti a pokrytectva maskovanej ako slušnosť a snaha o vytváranie mostov. Láskavý humor, dalo by sa povedať. 

Tým pádom je to veľmi dlhá, slušne nadpriemerná a úžasne obsadená verzia edukatívneho videa, aké sa snažia robiť podaktoré oficiálne inštitúcie, aby ľudí ľahko zábavnou formou poučili o svete. Ak sa bavíme čisto o filmových kvalitách nie je to žiaden Vlk z Wall Street a ak sa bavíme o úderných filmoch kritizujúcich rozmach tupoty, tak to nie je žiadny The Hunt ani Idiocracy. Je to film vyrátaný pre nadšenú recenziu v novinách, ktoré si predplácate lebo vám dávajú pocit, že stojíte na správnej strane. 

Don't Look Up Don't Look Up Reviewed by Rado Ondřejíček on 29 decembra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.