ZeroZeroZero


Náš obraz o dobrodružnom mafiánskom živote a pestvách páchaných v rámci obchodu s drogami za posledné desiatky rokov najviac formovali dva spôsoby rozprávania. Jeden klasický, tak ako ho poznáme z Krstného otca a množstva ďalších následnych filmov, kde sa všetko odohráva v rámci akýchsi zidealizovaných pravidiel cti a rodinnej, generáciami vyšľachtenej lojality a potom ten druhý, modernejší, ako ho spopularizovala séria Narcos. V ňom sú mafiáni presným opakom - brutálni, primitívni, bezohľadní, preferujúci peniaze pred cťou a tak nejak bez všeobecného povedomia o slušnom správaní. Keď si pustíte nejaký film alebo seriál, po desiatich minútach spoznáte, do ktorého eticko-vizuálno-rozprávačského sveta sa ho rozhodli tvorcovia zaradiť. 

Ako diváci sme na to tak zvyknutí, že keď sa zrazu objaví niečo úplne iné, chvíľu tápame, čo s tým vlastne v hlave robiť. A ZeroZeroZero je presne ten seriál. I keď jeho inakosť je skôr krok do stredu, než bokom. Sledujúc dva pomerne nezávislé príbehy (aj keď v oboch sa vlastne rieši podobný problém boja o nástupníctvo lokálnej moci, akurát úplne odlišným spôsobom) prepojené zásielkou kokaínu putujúcou z Mexika do Kalábrie, máme tu pokus skombinovať oba odlišné prístupy k mafiánskym dielam do jedného. A aby som nenapínal, tak rovno aj poviem, že skombinované veľmi úspešne. 

Mexická časť je Narcos (miestami aj drsnejší). Bezškrupulózne násilie a vybíjanie sa gangov priamo na uliciach. Talianska čas sú starí bardi žijúci v izolovaných horských mestečkách v duchu dávnych, miestami bizarných tradícií, priam až povyšujúci celé to zabíjanie na úctihodný biznis, ktorý by aj UNESCO mohlo chrániť. No a uprostred americkí súrodenci ako spojivo medzi oboma svetmi, na lodi, aj na púšti s piatimi tonami kokaínu, pričom ich vlastná story je zasa taký dobrodružný, cestovateľský žáner s prvkami rodinnej psychologickej drámy.

To neustále prepínanie medzi líniami chce trocha zvyku, pretože sa často mení nielen prostredie a zápletka, ale aj tempo a spôsob rozprávania. Asi mi aj vadilo, ako deju občas chýba kontinuita, keď sa postavy zrazu zjavujú na rôznych miestach na svete, akoby sa teleportovali, ale nad tým všetkým je ZeroZeroZero vynikajúci seriál. Osviežujúci svojim spracovaním, hovoriaci veľa o kultúrach, tradíciách a ich vzájomnom strete. Drogovo mafiánsky seriál, ale vlastne o svete. 

Je to aktuálne na HBO, kam to doputovalo z Amazonu. Určite si pozrite.

ZeroZeroZero ZeroZeroZero Reviewed by Rado Ondřejíček on 07 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.