Egzorcysta

Kedysi tu bola populárna taká hlúpa, značne rasistická kravina, postavená na najošúchanejších stereotypoch, ktoré teenagerskí feťáci z Petržalky majú o Rómoch. Tuším dačo s dákym Lakatošom, Čekovský to daboval a potom sa z toho stala reklama na Funfón, čím sa kruh uzavrel, lebo presne pre ľudí ako je Boris Kollár to bolo určené a práve jemu sa to aj očividne zdalo vtipné. No  a to je presne to, čo vám ako prvé napadne, keď si z útrob Netflixu vyštúrate a pustíte poľský animák Egzorcysta. 

Lenže to je veliká chyba.

Áno, oboje je rovnako supernízkonakladovo animované a nahovorené, oboje je na prvý pohľad podobne vulgárne a oboje sa, ako by povedal niekto múdry s grantom na tieto veci, odohráva v reáliách vylúčených sociálnych skupín. Ale to je len povrch. Egzorcysta, napriek tomu že ide o dielo jedného človeka má oveľa bližšie k South Parku, než k tamtej slovenskej tvorbe (prípadne niekto doplňte v diskusii názov, mne sa to nechce hľadať). A ten jeden človek musí byť kurwa genialny. Lebo taký zajebisty seriál, s toľkými dielmi a takým množstvom a frekvenciou vtipov, aby vyšiel z jedinej hlavy, tak to teda klobúk dolu. 

Teda, aby sme si nastavili očakávania. Bavíme sa o veľmi nízkom žánri, humor je to primitívny a urážlivý, ale je to aj tak úžasná sranda a to myslím, že najmä z dvoch dôvodov. 


Ten prvý je, že je to nie je len dáka zbierka klišé, tie vtipy sú poctivo vymyslené, pointy dotiahnuté, kreativita z toho ide prúdom, charaktery sú dokonale vystihnuté a niekoho to muselo hrozne baviť robiť a to presne z toho aj cítiť. Iste, občas to uletí, občas nevyznie, ale pierdolicz na to. Diely majú 10 minút a sú ich desiatky, vzápätí ide nejaká ďalšia príhoda exorcistu Bonera a jeho boj s belzedupmi všetkých druhov. 

Druhý dôvod je poľština. Po poľsky znie všetko oveľa smiešnejšie a keď prifaríte poľštinu k takejto tvorbe, tak ani nemusíte rozumieť, čo sa tam deje, ani dovidieť na titulky, stále to bude smiešne. Tá irečitá reč, najmä v jej rozkošne ľudovej verzii by to utiahla aj sama. 

Tak a máte seriál na Silvestra. Rozhodne nejdem tvrdiť, že drobné promile, či iná intoxikácia by pri ňom bola na škodu. Keď ho dopozeráte a bude sa vám máliť, pohľadajte po internete seriál, z ktorého je Egzorcysta vlastne len spin-off. Volá sa Blok Ekipa. 

Egzorcysta Egzorcysta Reviewed by Rado Ondřejíček on 30 decembra Rating: 5

1 komentár:

  1. Veľmi ma to mrzí, ale neviem si pomôcť - nie "pierdolicz na to" ale "pierdolić na to" :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.