Haunting of the Hill House


Že vraj skvelý nový horror je na Netflixe, Haunting of the Hill House sa to volá. Všetci o tom hovoria, na internete vychádzajú články o ľuďoch, čo z toho nevedia zaspávať a tak som si pozrel. 
Haunting of the Hill House je výborné pozeranie, dokonca ani nenapíšem, že oddychové, lebo je to normálne seriózne, desaťhodinové kino. Horror to podľa mňa veľmi nie je, asi dvakrát som sa za celý čas úprimne zľakol, aj to bol skôr moment prekvapenia než strach. Je to psychologická dráma, síce nasiaknutá istou ducharinou, ale inak oveľa viac príbeh o duševnom zdraví, než o čokoľvek inom. 




Myslím, že tak je to presne aj myslené: názov je úplné klišé, premisa zakliateho domu, kde strašá ešte viac a to všetko má v človeku znížiť očakávania, aby bol potom príjemne prekvapený, že nejde o žiadnu šestákovú hlúposť ale o naozajstný príbeh. A práve ten príbeh je na tom najviac. Mnohovrstevné, komplexné rozprávanie rozstrihané na 7 hlavných postáv, ktoré dokopy, neustále skáčuc v chronológii nakoniec porozprávajú celé to temné veľdielo. Obdivoval som po celý čas scenáristov, že to tak dokázali udržať pokope. Už len ako škola storytellingu sa to oplatí pozerať.
Haunting of the Hill House Haunting of the Hill House Reviewed by Rado Ondřejíček on 25 októbra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.