La Valla / The Barrier


Nasávam teraz aktívne španielčinu a tak som na Netflixe hľadal nejaké podporné seriály, ktorými sa mi jazyk dostane lepšie pod kožu a aby som si ich mohol priebežne zastavovať a osviežovať si zákernosti nepravidelných slovies. Keďže všetkých Narcos, El Chapov a podobné vychytené lahôdky som už videl a vychvaľovaný Money Heist mi po prvej časti prišiel ako úplná kravina, zapátral som hlbšie. Nakoniec som si vybral seriál La Valla (nie, nie je to životopis manželky primátora Bratislavy), ktorý tam nájdete pod anglickým názvom The Barrier. 

Je to dystopický príbeh zo sveta, ktorý sa po epidémii vírusu šíriaceho sa telesnými tekutinami dostal na pokraj civilizačnej záhuby. Vôbec netuším, kde ľudia na tieto nápady chodia. A z tej civilizačnej záhuby sa krajiny dostávali všelijako, napríklad Španielsko sa premenilo na prísnu diktatúru, kde vojenský režim za pomoci neľútostnej polície, sociálneho inžinierstva a množstva fašistickej symboliky udržuje pospolitý ľud na uzde. To samozrejme tiež netuším ako tvorcom niečo tak fantaskné mohlo napadnúť a ešte k tomu v Španielsku!

Primárnym problémom krajiny rozdelenej onou bariérou na vládnucu elitu v Sektore 1 a zvyšok v Sektore 2 je stále onen noravírus, na ktorý zatiaľ nepoznajú nič lepšie, než že niektoré deti majú naň protilátky a tak s nimi skúšajú experimentovať, čo to ide. Prelínajú sa príbehy rodiny ministra zdravotníctva s príbehom rodiny jedného takého dieťaťa. Vo finále sledujeme niečo ako Príbeh služobníčky skrížený s Neberte nám princeznú a Pelíškami. 

Nakrútené je to pekne, aj keď teda tvorcovia veľmi radi a často porušujú vlastné pravidlá, pomáhajú si neuveriteľnými náhodami a ešte to aj musíte vypnúť 5 minút pred koncom poslednej časti, lebo ten gýč, čo z toho spravia tesne pred poslednými titulkami je hlboko pod úroveň čitateľov tohto blogu a hádam aj ľudstva vo všeobecnosti. Pozerať to tiež môžete, ak chcete pričuchnúť k realite, aká pokojne môže nastať, ak sa nám náš vírus ešte viac vymkne z obručí, ale ak aj tento seriál vynecháte, na vašom živote by to nemalo zanechať vážnejšiej ujmy. 

La Valla / The Barrier La Valla / The Barrier Reviewed by Rado Ondřejíček on 24 mája Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.