Can't Get You Out of My Head


Na tento seriál nepotrebujete Netflix, ani HBO ani nič platené, stačí vám sem kliknút na Youtube. Je z produkcie BBC a urobil ho ich desiatkami rokov preverený a desiatkami svojských dokumentov vyhranený autor, novinár a režisér Adam Curtis. 

Curtis je človek, čo sa zamýšľa. Premýšľa o svete okolo seba, hľadá vysvetlenia, ktoré jemu samému dávajú zmysel, potom strávi mesiace v nedoziernych televíznych archívoch a strihá dokumenty, ktorými sa snaží svoje dobrodružstvo myslenia preniesť na diváka. Na vnímavého a nie úplne mainstreamového diváka, treba podotknúť. Can't Get You Out of My Head je jeho najnovšie a svojim rozsahom i ambíciami asi aj najepickejšie dielo. 6 viac ako hodinových častí, v ktorých sa nimrá 20. storočím a snaží sa odpovedať na otázku, prečo je dnešný svet práve v takom stave, ako je. Je to dokument o dejinách a zároveň nie je. Curtis nevymenúva udalosti, Curtis hľadá spodné prúdy v myslení ľudstva, alebo aspoň jednotlivých jeho častí, ktoré tie hlavné udalosti napájali a nechali sa nimi napájať. Na vysvetlenie 20. storočia nepotrebuje Hitlera, Stalina, alebo Gorbačova. Vezme si amerického takmer neznámeho protokonšpirátora, manželku Mao Ce-Tunga, britského transvestitu a ďalších jednotlivých ľudí. Rozpráva a prepája, indukuje tam, kde iní dokumentaristi bežne dedukujú. Hovorí o myšlienkach, o drobných detailoch ale tak, aby zároveň opisoval celok. Aby ste mu porozumeli, už musíte mať základy onej histórie v sebe.


Môžete sa stotožniť s obsahom toho, čo hovorí, aj nemusíte. Koniec koncov v tej záplave myšlienok a odbočiek ho len málokto má šancu okontrolovať. Ale to nie je pointa, aspoň pre mňa nie. Pre mňa je úžasné, akým absolútne originálnym spôsobom vyskladá samotný dokument. Ide z toho brutálna kreativita, suchopárna história má zrazu priam paralyzujúcu atmosféru, osem hodín dokumentárneho seriálu má v sebe napätie o akom sa vysokorozpočtovým akčným blockbustrom len sníva. A čo je úplne geniálne ešte nad tým všetkým - spôsob akým Curtis používa hudbu. Jednak, že akú hudbu a potom jej spojenie s obrazmi a s tým, čo do toho on hovorí.

Can't Get You Out of My Head je zážitok. Je mi jedno, čo bude na netflixoch, ja teraz budem najbližšie týždne spätne pozerať všetko, čo Adam Curtis od 80. rokov pre BBC vytvoril. 


Can't Get You Out of My Head Can't Get You Out of My Head Reviewed by Rado Ondřejíček on 27 mája Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.