Fredrik Backman - Anxious People


Problémom mnohých recenzií a tejto zvlášť, je že vám o samotnom príbehu nemôžem povedať takmer nič. Môžem vám povedať, že sa to odohráva vo Švédsku a niekto sa tam pokúsi vylúpiť banku a nakoniec je z toho rukojemnícka dráma, ale to vám skôr uškodí, pretože si budete myslieť, že je to kriminálka. Ale kriminálka to nie je, aj keď presne toto sa tam udeje a v rozsahu celej knihy sa potom rieši, čo sa vlastne stalo. Čokoľvek ďalšie vám poviem bude to spoiler, pretože odhaliť vlastne samotný žáner príbehu je v tomto prípade jednou z čitateľových úloh, dokonca by som povedal, že je to priam jedna z hlavných poínt.

Anxious People (v češtine vyšlo ako Úzkosti a jejich lidé, v slovenčine pod hrozným názvom Obhliadka bytu) je úplne iná kniha na začiatku, v strede, aj na konci a napriek tomu je napísaná veľmi konzistentne, Backman tam nerobí žiadne zásadné experimenty s výrazovými prostriedkami, ani nič iné zvlášť postmoderné. To čo robí je, že vzal mierne absurdný, ale vlastne jednoduchý príbeh a rozpráva ho tak remeselne majstrovským štýlom, že to vyzerá ako úžasná hlboko idúca sága. Ale keď to na konci zaklapne a zhrniete si to v hlave, poviete si, že sa tam vlastne až tak moc nestalo. 

Čo povedať môžem je, že aj keď celkovo je to celé smrteľne vážne, na mikroúrovni jednotlivých postáv a ich dialógov je to veľmi vtipná kniha. Prvú tretinu si pravdepodobne budete myslieť, že to má byť akási uletená komédia, lebo to presne bol môj prípad, aj som bol chvíľu v rozpakoch, prečo mi práve toto kamarát odporučil, ale po ďalších pár stranách som bol vyvedený z omylu a uvedený do čitateľského chrochtania blahom nad tým, ako parádne to má autor vymyslené.

Anxious People treba čítať. Je to masterclass rozprávania príbehov, dokonalý spôsob ako čitateľovi odovzdávať niečo už stokrát počuté tak, aby mal dojem, že on sám na to práve prišiel. Ak ju máte v papierovej podobe, prichystajte si ceruzku, budete si veľmi veľa podčiarkovať. 

Fredrik Backman - Anxious People Fredrik Backman - Anxious People Reviewed by Rado Ondřejíček on 17 mája Rating: 5

1 komentár:

  1. Je to super kniha, tiez som ju odporucila viacerym ludom. Svedi maju dobry zmysel pre humor aj pre tragedie a dokazu to umne spojit.

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.