GLOW


GLOW je seriál o tom, ako neveľmi úspešný režisér bizarných filmov pozbieral partiu životom fackaných žien, aby skúsili spoločne vytvoriť zábavnú ženskú verziu amerického fenoménu wrestlingových šoviek. Hulk Hogan a spol. ale so zápasiacimi, resp. zápasenie predstierajúcimi ženami. Odohráva sa to v Kalifornii v krásne nevkusných 80. rokoch, v kultúrne zaostalých časoch ktoré, okrem iného, vyformovali správanie Eugena Kordu alebo Maroša Kramára k ženám, či Miňa Mazureka k etnickým menšinám. 

Zároveň to je vtipný seriál. Teda prvá séria je mimoriadne vtipná, druhá už kúsok menej, tretia ešte viac menej vtipná a o sľúbenú štvrtú sériu sa už v tomto ohľade troška aj bojím, ale očividne je len obmedzený počet rodových a rasových stereotypov, z ktorých si možno z pohľadu 21. storočia robiť nápaditú srandu a keď sa minú, neostáva nič iné len zvážnieť. Tomu sa nedá vyhnúť, rovnako ako sa nedá vyhnúť tomu, že aj peripetie výcviku wrestlingovej úderky z neveľmi športového materiálu sa tiež vyčerpajú a ďalej už treba v podstate každý naoko tematický seriál utiahnuť z oveľa univerzálnejšej zmesi zápletiek postavených na medziľudských vzťahoch, láske, peniazoch a tak podobne. 

Časť tvorivého tímu za GLOW stála aj za Orange Is The New Black a istým spôsobom sú to v podstate dva rovnaké seriály. Začínajú s výraznými námetmi - tu wrestling, tam väznica, ale postupom času sa z nich stanú príbehy jednotlivých, predovšetkým ženských charakterov a ich vzájomných vzťahov, ktoré by mohli byť v ľubovoľnom prostredí a zaoberať sa ľubovoľnými vecami, stále by to bola v podstate už len nadstavované telenovela. Síce vynikajúco nakrútená, so svetlými momentami, s výrazným emancipujúcim presahom, miestami humorná a v prípade GLOW aj odvážne sexy, ale už na tom dosť poznať, že sa varí z vody, wrestling je v úzadí a celé je to o tom, kto je do koho a kto už nie je do koho.

Určite si pustite prvú sériu, tá je fakt dokonalá. Potom si s veľkou pravdepodobnosťou pustíte aj tie ďalšie, lebo sa namotáte na postavy, ale už to bude len dobré, nie vynikajúce. 

GLOW GLOW Reviewed by Rado Ondřejíček on 17 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.