The Marvelous Mrs. Maisel



Miriam Maisel je ženou v domácnosti, žije v slušnom luxuse, v bohatej rodine v New Yorku na konci 50. rokov. Jedného dňa jej pán Maisel povie, že on takýto usadený život s dvomi deťmi a nalinkovanou budúcnosťou nikdy nechcel a okrem toho spáva s vlastnou sekretárkou a odíde. Ďalej to môže byť čokoľvek, od historickej drámy až po hlbokú depresívnu sondu do duše, ale je to jeden z najlepších a najvtipnejších seriálov, aký som za posledné roky videl. The Marvelous Mrs. Maisel sa to volá a rovno poviem, že u mňa je na jednom leveli s Unbreakable Kimmy Schmidt, alebo rovno aj s Bojackom Horsemanom (nie také temné). 

Pani Meiselová sa zo svojej bubliny rozkročí smerom do reality, začne robiť stand-up, nájde si menežérku, ktorá je jej presným opakom úplne vo všetkom. Do toho má otca, univerzitného profesora, ktorého hrá ten istý herec, čo hral Monka a aj tu vystupuje ako veľmi podobne zábavný charakter, a tiež zvyšok rozvetvenej svojej aj manželovej famílie, všetko zabalené v prostredí veľkomestského židovstva a jeho konfrontácie so zvyškom zemegule.

Dve sezóny už sú na Amazon Prime. Áno, musíte si po Netflixe a HBO kvôli tomu predplatiť ďalšiu streamovaciu službu, ale garantujem že sa budete vynikajúco baviť. Ak máte pochybnosti, prvý diel sa dá pozrieť zadarmo, ale po hodine pani Maiselovej už má Jeff Bezos vaše peniaze vo vrecku úplne naisto. 



Pre mňa ako kedysi neúspešného stadupistu bola najzábavnejšia práve tá časť seriálu, ktorá sa odohráva v zafajčených pajzloch s pointami ťahanými občas hlboko z päty a s úžasne vykreslenými detailami tejto obskúrnej a nevďačnej profesie, ale to je len jedna z viacerých hlavných línií v celom seriáli. The Marvelous Mrs. Maisel funguje úplne dokonale vo všetkom, do čoho sa scenáristi pustili. Je to veľká škola vypointovaného konverzačného humoru, do toho vynikajúci herci, autentické prostredie a veľmi jasná dramaturgia. Úplne inteligentná zábava, zrozumiteľná globálne aj bez znalostí dobových amerických reálií (čo je občas problém pri Kimmy Schmidt). Tretia séria vraj tento rok na Vianoce. Neveril som, že to niekedy v dospelom živote poviem, ale je to tu: Už aby boli Vianoce! 

The Marvelous Mrs. Maisel The Marvelous Mrs. Maisel Reviewed by Rado Ondřejíček on 26 júna Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.