Unbreakable Kimmy Schmidt


A teraz niečo veľmi veselého, lebo aj také veci občas treba pozerať, nech človeka v slzách neutopí, prípadne nedostane syndróm dráždivého čreva z neustáleho prežívania napínavých zvratov a strhujúcich poínt. Preto tu je seriál, ktorý si máš na Netflixe nájsť, keď nechceš nič viac než humor a podotknime že inteligentný humor, žiadne kopance do riti, teenagerský fekál, ani andykrausovskí muži oblečení za ženy. Lebo ak chcete také, akože smiať sa a popri tom sa za seba aj troška hanbiť, tak skús Plebs z britskej produkcie. Toto je ale Unbreakable Kimmy Schmidt, pri tej sa za seba hanbiť nemusíš.
Základné info, najmä pre tých, ktorí kedysi frčali na 30 Rock, je že aj za Unbreakable Kimmy Schmidt stojí Tina Fey - jedna z najvtipnejších osôb na svete. Ona keď píše, tak to nemá hluché miesta. Pre mňa je to za hranicou chápania, ako niekto dokáže vymyslieť tri sezóny (edit 2019: štyri sezóny) epizód, hodiny a hodiny scén, ešte k tomu takých urozprávaných scén a každá jedná veta je buď priamo pointa, smeruje k pointe, alebo keď nie priamo to, tak je to aspoň dáka popkultúrna referencia. Bum, bum, bum. Miestami je dobré si to zastavovať, aby tie vtipy vôbec stíhali človeku dochádzať, poprípade googlíš všetky tie reálie, na ktoré odkazujú. 




Kimmy Schmidt do seriálu vstupuje, ako dievča, ktoré vodca náboženskej setky spolu s ďalšími držal roky v kryte pod zemou, lebo mu uverili, že vonku je atómová vojna. Prevalí sa to a dievčatá sú zrazu vypustené do reálneho života. Kimmy odchádza do New Yorku, tam sa k nej pridá pološialená pani domáca bojujúca proti gentrifikácii svojho hoodu, cépečkárska milionárska manželka a obrovský čierny gay s množstvom múzických talentov. A je to presne také absurdné ako to znie, v tom rýchlom tempe, ktoré som vyššie opísal, s tísíc pointami v každej jednej epizóde. Sadneš, pozeráš, smeješ sa, skončí a hneď pozeráš ďalší diel. Je šumafuk, čo sa tam udeje a kam smeruje dej. Dramatické oblúky to samozrejme má, ale inak cesta je cieľ. Všetky postavy sú kladné a týmto spôsobom sa ten seriál dá ťahať donekonečna, až kým scénaristi z toho pinkania si hlášok neumrú na tenisový lakeť. Štvrtá séria má prísť na budúci rok, dovtedy dopozeraj tie prvé tri a ak ani tento text nestačí aby ťa presvedčil, tak si len pusti zvučku a najneskôr vtedy ťa majú. They're alive, dammit!

AKTUALIZÁCIA, január 2019:
Štvrtá séria naozaj prišla. Najskôr šesť dielov v lete minulého roka a teraz zvyšných šesť dielov v januári. Unbreakable Kimmy Schmidt tým očividne skončila, toto bola posledná séria, príbeh sa uzavrel a to je hrozne smutné. Lebo na jednej strane to skončilo strašne krásne, vysoký štandard sa podarilo udržať aj v závere, vlastne niektoré z najlepších momentov boli v posledných dieloch, ale zároveň to znamená, že už viac nových dielov Kimmy nebude a to je hrozná škoda. V poslednej sérii seriál troška zvážnel, chrlenie žartov samozrejme neustalo, ale celkovo sa riešili vážnejšie a aktuálne veci. Vlastne celá Kimmy bola o hovorení vážnych vecí vtipným spôsobom a to sa v závere ešte zintenzívnilo. Je to uzavreté, takže už sa dá úplne bez pochýb povedať, že Unbreakable Kimmy Schmidt je jeden z najlepších a najzábavnejších seriálov, ktoré zatiaľ Netflix vyprodukoval. 
Unbreakable Kimmy Schmidt Unbreakable Kimmy Schmidt Reviewed by Rado Ondřejíček on 20 novembra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.