The Candidate



Okrem mnohých iných vecí, ktorými Netflix človeku je v jeho živote, vie mu občas byť aj veľmi zábavným kurzom španielskeho jazyka. A keď už ste pozreli všetkých kolumbijských Narcos, aj mexických Narcos aj El Chapa, tu dávam do pozornosti ďalšiu lekciu: seriál The Candidate.

Kandidát, samozrejme nemýliť so slovenským rovnomenným filmom, je vlastne prvou časťou rozbehnutej antológie veľkých a dodnes nevyriešených zločinov, ktoré sa v posledných desaťročiach odohrali v Latinskej Amerike. V tomto prípade ide o atentát na Louisa Donalda Colosia, mexického prezidentského kandidáta, ktorý mal v 90. rokoch našliapnuté stať sa prezidentom s programom radikálnej zmeny pomerov v krajine. Čiže vlastne celý názov toho, čo chcete pozerať je Historia de un Crimen: Colosio, aspoň tak to bolo uvedené priamo na základnej stránke v netflixáckom prehliadači, aj keď zasa na internete to skôr ide pod názvom The Candidate, poprípade Crime Diaries: The Candidate. 

Dôvodom prečo som na úvod spomenul Narcos je, že aj Kandidát je nakrútený podobným spôsobom, so snahou o podobné rozprávačské majstrovstvo, vďaka ktorému môžu tvorcovia sprostredkovať na jednej kope fakty z odtajnených archívov, pôvodné aj nové špekulácie, výpovede svedkov a vytvoriť obraz sveta tak, aby to bolo osem hodín strhujúceho pozerania a nie len konverzačka nad novinovými výstrižkami. Neviem takto z Bratislavy povedať do akej miery je táto verzia príbehu o Colosiovej vražde podobná pravde, ale tak som sa na celý seriál ani nepozeral. Rovnako ako storku o Escobarovi, aj storku o Colosiovi, jeho spolustraníkoch, skorumpovanej justícii, manipulatívnom prezidentovi a páre poctivých policajtov beriem v prvom rade ako televíznu zábavu, nech mi to hľadači pravdy odpustia. 




Nakrútené je to výborne, okrem už spomínaného kurzu španielčiny sa človek pomimo dozvie veľmi veľa o tom, ako asi vyzeralo Mexiko v 90. rokoch, dokonca sa skrz Colosia dajú dovysvetliť niektoré kontexty, ktoré vystupujú do popredia v El Chapovi a mexických Narcos. Je to skrátka nasávanie reálii, tentokrát nie z tej drogovej, ale z justičnej a politicky kuloárnej stránky krajiny a doby. Človek sedí doma na gauči, skvele sa baví a ešte aj z toho vyjde múdrejší a jazykovo podkutejší, lebo veď nie len nadávkami, ale aj sofistikovanou politickou vatou je jazyk živý. 

The Candidate The Candidate Reviewed by Rado Ondřejíček on 08 apríla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.