Crashing



Veľmi mám rád pár rokov starý britský seriál Lovesick (sľubujem, že sem o ňom čím skôr napíšem). Lebo je britský, vtipný, o ľuďoch okolo tridsiatky riešiacich životy, vzťahy, vyrovnávanie sa s dospelosťou a ďalšie veci, s ktorými sa aj ja ešte viem stotožniť a okrem toho má úžasnú atmosféru, takého toho rozvážneho, zmiereného smiechu. Takže keď sa na Netflixe minulý rok objavil seriál navonok vykazujúci podobné charakteristiky, hneď som si ho zaradil do poradovníka a minulý týždeň mi konečne prišiel popod kurzor. Volá sa Crashing.

Tiež britská produkcia, tiež o ľuďoch na prelome oficiálnej dospelosti a skutočnej dospelosti, tiež o láske, vzťahoch a živote. Všetci hlavní hrdinovia a hrdinky sú privedení na jedno miesto, aby za symbolické nájomné obývali opustenú nemocnicu niekde v Londýne a tak ju ochraňovali pred schátraním. Pokojne by na úvod mohla byť hocijaká iná premisa, veľa by sa nezmenilo, gro toho, čo sa počas celej minisérie udeje je postavené na tom, čo tí ľudia robia a cítia, nie kde a prečo práve bývajú.




Crashing, na rozdiel od Lovesick, prípadne amerického, podobnému publiku určenému, seriálu Love, je vymyslený oveľa viac pre jednoduchú zábavu. Postavy tu majú výrazne karikatúrne vlastnosti, každá reprezentuje nejaký prehnaný archetyp mladého mestského človeka. Niekedy, najmä keď sa to kombinuje s tupším fekálno-zvratkovo-šukacím humorom je to vcelku otrasné. Niežeby sa v Crashing neriešili tie isté vážne veci ako v Lovesick, ale tu je to urobené spôsobom, že it says nothing to me about my life, ako spievali kedysi The Smiths.

Crashing je buď pre publikum hádam ešte mladšie než jeho hrdinovia, alebo pre tridsiatnikov, ktorým pripadajú vtipy o nagrcaní do polievky rovnako vtipné, ako im pripadali, keď mali sedemnásť. A napriek tomu, vo finále to celé dospeje do pekných životných múdier, čiže nemáte dojem, že ste tých pár hodín času venovali len prízemnému humoru a umelo vykonštruovaným skečom.

Ak chcete dať na mňa, dajte si najskôr všetky série Lovesick, potom Love a až potom, ak vám bude pripadať, že by ste zniesli aj kus tupôtky, skúste Crashing.
Crashing Crashing Reviewed by Rado Ondřejíček on 24 marca Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.