Richard Powers: The Overstory



Odkedy som sám kedysi napísal článok o tom, ako je skladanie nábytku z IKEA metaforou života ako takého, viem, že ak má človek dostatok fantázie, slovnú zásobu a vyspelú štylistiku, dokáže vzletný, metafyzický význam priradiť čomukoľvek, dokáže v čomkoľvek objaviť nekonečnú významovú hĺbku a urobiť z toho otázku života a smrti, základný bod samotnej existencie vesmíru. A ľudia to častokrát robia, podaktorí lepšie, podaktorí horšie. Tu je jeden príklad, kde sa to podarilo úplne úžasne. 

Richard Powers, ošľahaný americký spisovateľ, napísal minulý rok celú obrovskú hrubú knihu o stromoch. Volá sa The Overstory a najskôr začína ako zbierka poviedok o veľmi rôznych ľuďoch, ktorí sa veľmi rôznymi spôsobmi a rôzne hlboko zaplietli so stromami. Od rodiny, ktorá tri generácie fotodokumentuje rast gaštanu na dvore, až po právnika, ktorý stromy vo svojom života vníma presne tak povrchne, ako hocikto z nás mestských ľudí. Úvodné poviedky sú však len korene, Powers si tak z úvodu vyriešil všetky back stories, aby sa k nim nemusel už neskôr vracať. Tiež aj samotné časti dramatického oblúka poňal ako metaforu na stromy, a ked už potom neskôr začínajú veľké kapitoly nazvané ako kmene, alebo koruny, úvodné príbehy sa zlievajú do plnohodnotného románu. Presne románu takého toho moderného amerického typu ako od Irvinga alebo Franzena - všeobjímajúceho, kde sa motivácie postáv vysvetľujú ich skutkami, alebo kde vnútorné monológy nevyrušujú, pretože sa v nich nedeje nič, čo by čitateľ inak nemal šancu zistiť.

Keby slovo ekológia nesmrdelo angažovaným umením, dalo by sa povedať, že The Overstory je ekologický román. Zatiaľ čo mňa ako bežného človeka fascinuje estetickou krásou príbehu, neuveriteľným množstvom poetických metafor, niekto s profilovkou "My sme les" v tejto knihe nájde nekonečné emotívne originálne argumentárium bez akýchkoľvek obvyklých klišé. Powers, okrem toho že čitateľa vtiahne do svojho mimoriadne zručne popísaného arboréta, podáva svetonázor cez skvele napísaný príbeh. Presne ako vraví jedna z postáv v knihe, že správanie ľudí nemenia štatistiky, ani hrozby, ale jediné silné príbehy. Richard Powers v The Overstory taký príbeh napísal. 

Kniha sa objavuje v množstve rebríčkov naj kníh za minulý rok a úplne zaslúžene. Teším sa na slovenský (alebo ešte radšej český) preklad a už vopred ľutujem každého, kto ju bude prekladať, lebo okrem bohatej štylistiky sa bude musieť popasovať hádam aj s tisíckou konkrétnych názvov stromov, z ktorých podľa mňa polovica ani nemá v našich krajoch iné než latinské názvy. 

Richard Powers: The Overstory Richard Powers: The Overstory Reviewed by Rado Ondřejíček on 29 marca Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.