Velvet Buzzsaw



Ja som troška uchylák na chytľavé názvy. Keď dáte niečomu dobrý názov, napríklad Príšerne blízko a neuveriteľne nahlas, S elegancí ježka, alebo Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, tak máte moju pozornosť na oveľa dlhšie, než keby ste to isté napísali alebo nakrútili pod dákym obyčajnejším menom. A čo je ešte lepšie, zdá sa, že mi to vychádza, že autori schopní vymyslieť skvelý názov sú zároveň schopní dať tomu názvu aj nadpriemerný obsah. Čiže keď som uvidel, že Netflix má film s názvom voľne preložiteľným ako Zamatová cirkulárka, hneď som na to klikal. Okrem toho v tom hrá John Malkovich a videl niekto z vás už vyslovene zlý film, v ktorom by bol ochotný sa ukázať John Malkovich?

A naozaj, Velvet Buzzsaw nie je vyslovene zlý film, nie je to ani zlý film. Je to dobrý film? Dajme tomu. Ale slovo priemerný by mu pristalo viac. Alebo obyčajný. Je obyčajný, aj keď slovu obyčajný sa tvorcovia asi chceli vyhnúť za každú cenu. Najskôr to vyzerá byť film o svete vysokého umenia, takého toho načančaného, ktorému bežní ľudia nerozumejú, ale pár vyvolených v ňom nachádza ak už nie zmysel, tak rozhodne veľmi dobré živobytie. Ľudia z najviac posh losangeleských galérií, neuchopiteľné diela, jednoduché veci hovorené komplikovaným spôsobom - celý ten svet je tam pekne vykreslený, aj si z neho robia srandu, aj ho berú vážne. Ale namiesto subtilného príbehu o snoboch, kunsthistorikoch a kritike sa z Velvet Buzzsaw po polhodinke vykľuje horror, navyše taký ten horror, kde neviditeľné zlo vraždí podľa istého kľúča, ale reálneho vysvetlenia sa nedočkáte, je to skrátka len zlo a nejaká záhadná pozostalosť po umelcovi, ktorého za života nikto neobjavil. Podobne ako Kruh, nikomu sa nechcelo za tým hľadať aspoň nejaké vysvetlenie, skôr to je celé len taká efektná paráda a s Johnom Malkovichom v jednej z bočných úloh. Nemám ja také nepoctivé rozprávanie veľmi v láske.





Čiže finálne odporúčanie znie, že ak máte dve hodiny a chcete ľahký horor s umeleckou zápletkou, veľmi slušne nakrútený a tak dáko bez pointy (aj keď iste, možno sa rozplývať nad chamtivosťou a inými morálnymi posolstvami), tak si dajte Velvet Buzzsaw. Ak chcete poriadny a krásne vyargumentovaný horror a ste ochotní mu venovať aj niečo cez desať hodín, tak na Netflixe už nejaký čas je Haunting of the Hill House. 

Velvet Buzzsaw Velvet Buzzsaw Reviewed by Rado Ondřejíček on 13 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.