Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events



Povedané veľmi, ale fakt že veľmi povrchne, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events je rozprávkový príbeh. Seriál, aktuálne s troma sériami, v ktorých tri siroty a ich arcinemesis Count Olaf bojujú o prežitie a dedičstvo v bizarnom svete záhad, čudných postavičiek, tajných spoločenstiev a ďalšej postmoderny. A dokonca je to rozprávka toho typu, ktorú môžete bez problémov pustiť desaťročným deťom, teda ak už vedia po anglicky. 

Lenže zároveň, tak ako to je dobrým zvykom napríklad pri väčšine pixaroviek, je to pozeranie ešte viac než deťom určené dospelým a to dokonca kultúrne a literárne veľmi erudovaným dospelým. Počnúc úchvatným názvom, všetko je tam postavené na hlavu. Napríklad spievaná zvučka vopred prezrádza dej aktuálneho dielu, jednou z hlavných postáv je rozprávač, ktorý priamo vstupuje do deja, objasňuje, čo sa stalo, čo sa ešte len chystá stať a neustále vyzýva divákov, aby to vypli, lebo je to hrozný príbeh a bude ešte horší. Absolútne scenáristické a dramaturgické orgie, najoriginálnejší spôsob storytellingu aký som asi kedy videl (prirovnateľné ku Foerovej knihe Extrémne blízko a neuveriteľne nahlas), zvlášť teda, ak sa bavíme o klasických rozprávkach s predvídateľnými zápletkami o boji dobra a zla. Do toho neustály prúd literárnych, hudobných a filmových odkazov. Občas spomenú Becketta, občas Murakamiho, občas Spice Girls. Nad to skvelé výtvarno, kamera neustále hľadajúca nejaký nový spôsob a celková (nielen) vizuálna atmosféra, ako keby to režíroval Wes Anderson.




Príbeh sa pohybuje v dvojdielnych blokoch a teda po čase začne byť predvídateľný, lebo však stále sa bavíme o rozprávke. Ale aj keď viete, čo sa má stať, koniec-koncov zvučka a rozprávač neustále spoilujú, ten non-stop gejzír nápadov nemá šancu omrzieť. Občas to síce zájde priďaleko a niektoré veci sa mi zdali zbytočne natiahnuté, ale finálny dojem je jednoznačne pozitívny až nadšený. A to som v minulosti ten istý knižný príbeh videl už aj ako normálny celovečerný film, kde záporáka hral Jim Carrey. Tento seriál však z námetu dostal oveľa viac, napriek tomu že týpek z How I Met Your Mother, ktorý tu hrá záporáka sa mi pozdáva menej ako Carrey. Na druhej strane, tu je v epizódnej úlohe Will Arnett (Bojack Horseman) a kopa ďalších hercov, vrátane hlavných detských postáv je úplne skvelých.

Čistá zábava, treba určite vidieť aspoň pár dielov a tešiť sa z toho, že niekto dal očividne veľa peňazí vyslovene kreatívnej partii ľudí, aby si zablbli čo im ich rozprávačske a kameramanské črevo stačí. 

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events Reviewed by Rado Ondřejíček on 04 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.