Russian Doll



Že na Netflixe pribudol nový seriál nazvaný Russian Doll som zaregistroval hneď. Na prvý pohľad to malo jedno veľké plus - hlavnú úlohu v ňom hrá Natasha Lyonne, ktorú som mal asi najradšej z celého obsadenia Orange is the New Black. Vzápätí to ale malo aj ešte väčšie mínus - premisa celého seriálu, tak ako ju porozprával netflixácky perex, je navlas rovnaká s premisou legendárneho filmu Groundhog Day (Na Hromnice o den více). Hlavná hrdinka, podobne ako Bill Murray kedysi, zomiera a opakovane prežíva ten istý deň v živote, aby zasa zomrela a reštartla sa na tom istom mieste. Dá sa z takého námetu vyťažiť niečo zásadne iné, než bolo vyťažené už pred viac ako tridsiatimi rokmi? Russian Doll som preto odkladal až kým pár ďalších ľudí nepovedalo, že to je zábava a že to treba vidieť. Tak som sa do toho teda pustil.

A dobre som spravil.

Russian Doll nie je ani tak remake Hromníc, ako je to skôr akýsi mišung medzi Bojackom Horsemanom a The Good Place. Oveľa viac než o absurdnosti samotnej zápletky je to také polodramatické, polovtipné veľmi svižne odsýpajúce kino o vzťahoch, zauzlených podvedomiach, krivdách, ktoré si nesieme so sebou a najmä o potrebe neostať na svete a proti svetu celkom sám. Morálka a etika ilustrovaná prijateľným spôsobom, podobne ako to robí The Good Place a hlboké prežívanie tráum a návody na nosenie emočných záťaží, tak ako to už päť sezón úžasne robia v Bojackovi Horsemanovi. To všetko je zmixované v Russian Doll, podané na osem remeselne v podstate dokonalých dvadsaťpäťminútových epizód. Vlastne je to len jeden troška dlhší film, dá sa to hravo dať za jeden večer a je slušná pravdepodobnosť, že to presne tak aj mnohí dáte. 





Podľa titulkov Natasha Lyonne je v tom oveľa viac než len herečka, je aj producentka a dokonca aj režíroval samotné finále. Beriem to ako jej osobné vyjadrenie sa k svetu, snahu posunúť pár univerzálne použiteľných životných múdrostí aj na ďalších ľudí. Presne tak Russian Doll funguje, na konci môžete stráviť celkom veľa času diskutovaním, čo presne malo čo znamenať a to je pre mňa veľmi významný znak dobrého nielen seriálu, ale vlastne každého umeleckého diela. Smelo do toho!

Russian Doll Russian Doll Reviewed by Rado Ondřejíček on 14 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.