The Morning Show


The Morning Show je formálne seriál o americkom Teleráne, ale to sú len kulisy. Jennifer Aniston tam hrá moderátorku a jej kolegom vedľa nej je Steve Carell. Celé to začína tým, že jeho vyhodia, lebo sa prevalí, že spával s podriadenými. A odtiaľto sa seriál mohol vydať všelijakými cestami, ale vydal sa tou asi najkomplikovanejšou možnou a to je na ňom to skvelé. Dalo sa to nakrútiť oveľa povrchnejšie a furt by to bolo ok, ale The Morning Show je asi najhlbšia sonda do #metoo sveta, akú som kedy videl, alebo čítal. 

Z krajiny kde je Boris Kollár predsedom parlamentu, sa prvá polovica prvej série môže zdať, že prekorektnená a precitlivená Amerika nevie čo od dobroty. V kontexte Slovenska by sa niekto konsenzuálnym a dobrovoľným sexom medzi nadriadeným a niekým z jeho štábu nikto ani nezaoberal a tu sa nás tvorcovia snažia presvedčiť, že by to mal byť dôvod, aby sa ničili dlhoročné kariéry a rúcali obrovské konglomeráty. Úprimne, prvé 4 diely sú fakt kúsok nuda. Ale potom sa to vyvinie. A tým myslím vyvinie, nie zvrtne. 

Lebo nič sa nezvrtne, akurát sa seriál ponorí pod povrch, vezme diváka za ruku a v zvyšných dieloch ho prevezie takou jazdou z pohľadu všetkých zainteresovaných strán, že aj taký neempatický baobab ako ja, to zrazu chápe. Cítenie obetí, vinníkov, tých čo zľahčujú, tých čo preháňajú aj tých čo sa len prizerajú. Dá sa na TMS pozerať ako na manuál k pochopeniu tohto výseku moderného sveta a popri tom neskonale obdivovať tvorcov, že všetky tie, v podstate poučkovité, veci do neho dostali s takou prirodzenosťou. 

Úžasne nakrútené, skvelí herci aj v menej podstatných úlohách (ja som napríklad netušil, že Jennifer Aniston je taká dobrá, herečka a Carella som mal zafixovaného ako hlas Grua z Despicable Me, čo bol sprvu troška problém, lebo sa mi pri vypätých scénach furt vynáralo, že to vlastne Gru kričí na mimoňov), produkcia je úplne bez debaty a napätie do poslednej chvíle.

Aktuálne už má TMS na Apple TV aj polovicu druhej série, takže len čo tam bude celá vrhám sa na ňu. 

The Morning Show The Morning Show Reviewed by Rado Ondřejíček on 26 októbra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.