Ted Lasso

Ted Lasso je to čomu sa hovorí feel-good comedy, teda seriál, po sledovaní ktorého sa máte cítiť lepšie, než pred ním. Pozitívne veci, láskavý humor, šťastné konce, zlé správy sú prijímané s pokorou, odpúšťanie je štandardná praktika, dobrým ľuďom sa dejú dobré veci, zlým zlé a ešte tí zlí aj vyzerajú ako smiešne karikatúry. Z môjho pohľadu, toto je sakra náročný žáner, hádam aj ten najnáročnejší a to z jednoduchého dôvodu - napriek tomu, že dej sa odohráva zdanlivo v realite, so skutočným životom to nemá nič spoločné. Ukočírovať taký rozpor, aby z toho nakonci nevyliezla príšerná umelina a scenáristické škriabanie sa pravou rukou za ľavým uchom je obrovská machrovina a nie vždy sa to podarí. Presnejšie povedané, takmer nikdy sa to nepodarí. 

Ted Lasso je tá svetlá výnimka. Nie sto percent času, zvlášť v druhej sérii má svoje otravné momenty, ale až na prsty do krku nikdy nedôjde a väčšina je fakt zábava. Tvorcovia totiž použili elegantnú fintu - všetku tú prekypujúcu frustrujúcu pozitivitu vložili do hlavnej postavy a tú švacli do reálneho prostredia. Ted Lasso je americký tréner amerického futbalu, ktorého zamestná britský fiktívny klub naozajstného futbalu a ktorého jedinou zbraňou je práve ono super pozitívne myslenie, neustále motivovanie všetkých naokolo a tak vo všeobecnosti ho chcete zabiť, ale nemôžete, lebo viete, že zrovna on si to nezaslúži. Jason Sudeikis dostal za túto úlohu Emmy a úplne zaslúžene. Je brutálne dobrý.

Spočiatku väčšina žartov pramení z mentalitných rozdielov medzi USA a Britániou a je to fakt dobré. Napriek tomu, že som sa tešil na vtipný seriál o futbale a ono to je o futbale vlastne pramálo, bavilo ma to. Len čo sa priestor zaplní postavami a chémiou medzi nimi, je z toho klasický seriál o medziľudských vzťahoch a o tom, ako láskavosť a dobrota, nech už maskujú hocijakú temnotu, nakoniec vždy zvíťazia nad zlom, cynizmom a malichernosťou. Ako vravím, nemá to veľa s realitou. 


Ale je to super, veľmi inteligentné a pekne vypointované. Klasické míny vlastné žánru občas vybuchnú, futbalová linka dostáva na frak asi najviac a potom to má ešte taký hujerovský odór politicky korektného správňactva, ale to je tak na ubratie jednej hviezdičky z desiatich. Tak ako si Ted Lasso ako postava získava ostatné, získa si Ted Lasso ako seriál aj vás. Je to na Apple TV a rok Apple TV je teraz zadarmo ku každému iPadu, alebo iPhonu, čo si človek kúpi. 

Ted Lasso Ted Lasso Reviewed by Rado Ondřejíček on 20 októbra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.