White Tiger

Pozrel som na Netflixe čerstvý film White Tiger a celý čas som si vravel, že aký mohol vzniknúť skvelý film z Pištankovej knihy Rivers of Babylon, keby ho dostali do rúk nejakí aspoň trocha šikovní tvorcovia. Pretože to presne White Tiger je - adaptácia knihy o príbehu chudobného utláčaného mladíka, ktorý zhodou okolností dostane šancu využiť svoje driemajúce podnikateľské vlohy a vzoprieť sa svojim dlhoročným utláčateľom, aby ich porazil v systéme, ktorý sami vytvorili. Odohráva sa v Indii a už je aj nominovaný na Oscara. Jednoducho si v predstave k Rivers of Babylon prihoďte Milionára z chatrče a k tomu ešte kúštik takého toho decentného kalkulu príznačného pre mnoho oscarových filmov a máte White Tiger ako vyšitý.

Najvýstižnejším žánrovým zaradením by asi bola čierna komédia, ale v tomto ohľade je tento film veľmi úskočný. Veľmi vtipná prvá polovica sa zrazu nenápadne prehupne do čistej drámy, a potom ešte párkrát hore-dole, takže aj keď príbeh ako taký je vcelku predvídateľný, pretože už sme ho videli mnohokrát, reálne divák nikdy nevie, čo ho čaká za najbližším rohom. Všetko to navyše veľmi presvedčivo drží pokope vďaka výborným dialógom, vypointovaným scénam a skvelým hercom.

Celé dve hodiny v podstate nemajú slabé miesto a áno, môže vám byť na vedomej úrovni jasné, že je to celé kúštik povrchné, vyrátané na efekt, samotná metafora bieleho tigra celkom nesedí a miestami je to celé skôr karikatúra tragickej reality, ale aj tak sa bavíte. Lebo je to mimoriadne zručne nakrútený univerzálne zrozumiteľný príbeh. Rozhodne jedna z najlepších vecí, čo Netflix tento rok priniesol. 

White Tiger White Tiger Reviewed by Rado Ondřejíček on 06 apríla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.