Nomadland


Film Nomadland cez víkend získal hneď tri ocenenia BAFTA: film, réžia aj herečka. Zhodou okolností som ho videl a zahanbene sa ospravedlňujem svojmu lokálnemu filmovému klubu, že som nepočkal kým o niekedy o štyri až sedem rokov znova otvoria a rovno som pozeral stiahnutú verziu. 

Nomadland je klubový film, priam prototyp klubového filmu. Príbeh, aj keď vlastne možno ani nie príbeh, skôr len taká sekvencia obrazov zo života ženy, ktorá sa z praktických dôvodov rozhodla žiť v rozpadajúcej sa obytnej dodávke, presúvať sa z miesta na miesto a stretávať pritom ľudí s podobnými osudmi a predstavami o živote. 

Pozriete si to a ako prvé vám napadne - pekné. Pekné obrázky, pekná atmosféra pekné myšlienky. Nomadland, najmä keď sa teraz stane globálne známy, je z tých filmov, čo budú ľudí inšpirovať, aby zmenili svoj život a skúsili sa dotknúť osobnej slobody presne ako to skúšajú postavy vo filme. Niečo ako bol napríklad Into the Wild, ale s menej nebezpečnými dôsledkami pre tých, čo sa nechajú strhnúť. 

V druhom pláne je to celé to putovanie bez záväzkov, akože pozbavené materializmu zobrazené strašne idealizovane. Táto ľúbivá filmová esej si v podstate všíma len tie najlepšie momenty takéhoto druhu života, ale to vás bude trápiť, až keď sa rozhodnete, že to chcete tiež skúsiť. Kým ostávate len ako diváci je Nomadland krásny, úžasne remeselne spravený, pomalý film, nad ktorým budete môcť ešte veľmi dlho premýšľať. 

Nomadland Nomadland Reviewed by Rado Ondřejíček on 13 apríla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.