What We Do In The Shadows


Toto je doba, ktorá si žiada komédie. A tým myslím úprimné, čisté komédie, nie smiech cez slzy. What We Do In The Shadows je presne ono. Komediálny seriál bez postranných úmyslov a ešte k tomu aj so špičkovým rodokmeňom. 

V skratke, je to niečo ako seriál Priatelia, ale o upíroch. Nie je to úplne presné prirovnanie - WWDITS je oveľa vtipnejší, nápaditejší, samozrejme súčasnejší a vystačí si aj bez umelého smiechu. Principiálne sú to ale stále každodenné príhody zo života partie rovesníkov (všetci okolo tristo rokov, s výnimkou smrteľného sluhu Guillerma) žijúcich v spoločnej domácnosti, riešiacich, čo im život prinesie. Vzťahy, práca, zháňanie panien a  panicov, aby bolo čo jesť a taká ta bežná rutina... každý kto sa bojí, že mu jedného dňa prebodnú srdce dreveným kolom to veľmi dobre pozná. 

Podstatné je, že hlavnými tvorcami seriálu sú Jemaine Clement a Taika Waititi. Jemaine je jedna polovica dua Flight of the Conchords, čo bol pred rokmi ďalší stehytrhajúci seriál, dodnes ho nájdete na HBO, absolútna klasika a máte sa hanbiť, ak ste ho ešte nevideli, pretože už to má hádam 20 rokov. Taika Waititi je pre zmenu jeden z najlepších režisérov súčasnosti, vyšiel z čistého novozélandského undergroundu a dostal sa k režírovaniu najlepšieho filmu z celej marvelovskej série o Thorovi, prípadne k minuloročnému skvelému filmu Jojo Rabbit. Ich spoločný humor, neustála nápaditosť, skvelé herectvo a ešte k tomu námet, ktorý je sám o sebe žriedlom dokonale absurdných situácii je kombinácia na zahryznutie priamo do artérie. 

What We Do In The Shadows má aj rovnomennú filmovú predlohu ešte z roku 2014. Už tá je skvelá, ale seriál ktorého doterajšie dve sezóny sa dajú vidieť na Amazon Prime to celé posunul ešte oveľa ďalej. A bude tretia!

Mimochodom, ušetrím vám kúsok googlenia a shazamovania: tá úvodná pesnička sa volá You're Dead a spieva ju Norma Tanega. 

What We Do In The Shadows What We Do In The Shadows Reviewed by Rado Ondřejíček on 04 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.