Queen's Gambit

Queen's Gambit stojí pred vami s povesťou najlepšieho minuloročného seriálu. Tak o ňom vravia kultúrne rubriky mienkotvorných médií na celom svete - presne tie rubriky, ktoré sa seriálom nijako zvlášť do hĺbky nevenujú a píšu o nich len vtedy, keď prekročia mantinely netflixového sveta. Queen's Gambit niekedy na jeseň tieto hranice rozhodne prekročil a stal sa široko zrozumiteľnou kultúrnou udalosťou. Ale robí to z neho najlepší seriál, aký sa minulý rok zjavil? Podľa mňa ani zďaleka nie.

Napriek tomu je to seriál, ktorý by ste mali vidieť a mnohí ste ho už asi aj videli. Základné parametre asi poznáte: v americkom sirotčinci vyrastá dievča, ktorá v sebe objaví geniálny šachový talent a napriek všetkým predpokladom sa stane veľmajsterkou. Deje sa to v období studenej vojny, takže klimax nevyhnutne musí prísť v súbojoch s Rusmi.

Zvláštnosťou takto koncipovanej zápletky je, že absolútne všetkým pripomína príbehy podľa skutočných udalostí. Ale nie je. Táto je vymyslená a to je jej smola. Pretože príbeh Queen's Gambit je tým pádom nalinkovaný, s očakávanými zvratmi na očakávaných miestach a to všetko by bolo v poriadku, ak by sa také niečo naozaj stalo (a pokojne sa sa stať mohlo, prečo nie). Ale ako fikcia si musí vystačiť bez opory v realite a tým pádom sa predpokladateľne nalinkovaný príbeh stáva vlastne len takou reťazou nadväzujúcich klišé, vymyslených bez veľkej fantázie. Všetky prekážky, ktorými hlavná hrdinka prechádza sú zrazu len scenáristický kalkul a snaha o napodobenie úžasného príbehu reálne ľudskej nezlomnosti.

Naopak výhodou Queen's Gambit je takmer dokonalé remeslo a tým sa myslí nie len herectvo, kamera, hudba, kulisy a kostýmy, ale vlastne aj ona predžutá dramaturgia, ktorá sa nadpriemerne triafa do vkusu absolútne všetkých. To presne vysvetľuje globálne ovácie a výkriky o najlepšom seriáli minulého roka a aj strohý fakt, že už len na Netflixe a HBO minuký rok pribudlo niekoľko oveľa pozoruhodnejších kúskov, ale neboli až tak veľmi pozbavené vlastných jedinečností, aby sa stali globálnymi hitmi. 

Queen's Gambit je výborný seriál, ale zároveň seriál, ktorý jedného dňa určite kúpi (a predabuje) Markíza alebo RTVS. 

Queen's Gambit Queen's Gambit Reviewed by Rado Ondřejíček on 01 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.