Malcolm Gladwell - Talking to Strangers



Knihy Malcolma Gladwella sú ako týpek, čo sa zjaví na párty, prechádza sa medzi ľuďmi, načúva, čo o čom sa bavia a keď ho niečo zaujme, pristaví sa a povie "To je zvláštne, že takto uvažujete..."

O dve minúty neskôr je zvyšok spoločnosti nahrnutý okolo neho a on systémom chytľavá anekdota - ešte jedna chytľavá, ale zdanlivo nesúvisiaca anekdota - tretia anekdota, ktorá prepája tie prvé dve - citovanie psychologického výskumu a záver, ktorý pripadá zrazu každému logický, aj keď ešte pred chvíľou si intuitívne všetci mysleli niečo iné drží pozornosť celej miestnosti. Ľudia sa bavia, dostavujú sa v nich heuréka pocity a už sa tešia ako o tom budú sami rozprávať kolegom v práci.


Jediný, kto sa nebaví je namrzený behaviorálny psychológ, ktorý sa v probléme vyzná a uvedomuje si, že ten týpek síce robí záslužnú vec, ale zároveň sa nepúšťa moc pod povrch a aj keď sú bežní laici po stretnutí s ním múdrejší, funguje ako manufaktúra na výrobu potenciálnych obetí Dunning - Krugerovho efektu. 


Za mňa osobne - všetky doterajšie Gladwellove knihy sú skvelé čítanie v zmysle príjemne stráveného času s pridaným bonusom iniciačného rozsvecovania v temne nepoznania. Presne taká je aj Talking to Stangers, jeho najnovšia. Hlavný rozdiel oproti minulosti je pomer medzi zábavnosťou a onou, nazvime to vedeckosťou. Ten tu je totiž, aj na Gladwellove pomery, presunutý výrazne v prospech zábavnosti.


Talking to Strangers je ako kniha o tom, že sa nevyznáme v cudzích ľuďoch a nevieme posúdiť, kedy nám klamú a kedy hovoria pravdu. Po jej prečítaní síce budete bohatší o pár krásnych anekdot z histórie CIA, policajných taktík, alebo vypočúvania teroristov, ale o tom prečo nedokážeme odhadovať cudzích ľudí sa nedozviete skoro nič. A to je vcelku sklamanie, lebo doteraz pri každej svojej knihe prišiel Gladwell s nejakými závermi vyšťúranými z vedeckých štúdií. Tu nie a na dôvažok ešte to aj pôsobí, akoby celé posledná štvrtina knihy vlastne ani nesúvisela so zvyškom. Je síce asi najzaujímavejšia, ale tematicky našróbovaná dosť nasilu.


Tým nechcem nikoho od tejto knihy odradiť, chcem len zreálniť vaše očakávania. Prečítajte si ju, strata času to nie je. Budete sa baviť, akurát že takmer výhradne len baviť. 

Malcolm Gladwell - Talking to Strangers Malcolm Gladwell - Talking to Strangers Reviewed by Rado Ondřejíček on 29 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.