Raised by Wolves



Zoberte už beztak dosť čudný sci-fi námet a nad to všetko ešte k tomu pustite Ridleyho Scotta sťaby režiséra prvých dvoch častí a producenta. Čo vám asi tak z toho môže vyjsť? Nanajvýš čudný, avšak krásne fascinujúci sci-fi seriál. Volá sa Raised by Wolves, na HBO je dostupný od septembra a už je k nemu ohlásená aj druhá séria. Keby nebola, jednak by táto prvá ani nemala až taký zmysel a hlavne by to bola veľká škoda. 

Raised by Wolves začína, keď na neznámej, neveľmi hostinnej planéte, pristane modul a v ňom sú dvaja ľudia, ktorí sa navzájom oslovujú Mother a Father, a hneď sa pustia do plodenia potomkov. V rámci krátkeho dystopického porna preto k Matke pripnú pár káblikov a deti sa časom vyliahnu z predpripravených životodarných vakov. Aha, tí dvaja nie sú vlastne ľudia, len tak vo svojich latexových oblečkoch androgýnneho strihu vyzerajú. Sú to humanoidní androidi odhodlaní založiť na novej planéte novú ľudskú civilizáciu, postavenú, prosím pekne, na ateistických základoch, sťaby opozite náboženskej časti niekdajšej ľudskej pozemskej civilizácie, ktorá po vojne oboch skupín tiež opustila Zem a rovnako hľadá miesto vo vesmíre, kde plánuje postaviť svoju verziu ľudstva nanovo. Toto ešte nič zásadné nespoilujem, toto všetko sú skrátka východiská. Vravel som, že to je nanajvýš čudný seriál a od momentu ako sa v ňom dozviete toto všetko sa ručička ukazovateľa čudnosti naďalej hýbe doprava, tesne pred koncom prerazí desiatku, vystrelí na jedenástku a v samotnom závere jej uletí dekel do interplanetárneho stratena, kde ho snáď zachytí sľúbená druhá séria. 

 

Nečakaných dejových zvratov je v Raised by Wolves viac než v Čarnogurského politickej kariére. Obvykle na mňa neustále prevracanie všetkého na hlavu nepôsobí veľmi dobre, ale v prípade tohto seriálu to očividne nevadí. Ona tá čudnosť v samotných základoch ani nič v iného, než neustále šokujúce odmotávanie častí príbehu rozprávaného v prítomnosti, flashbackoch z minulosti a ešte aj v akejsi virtuálnej simulácii, vyústiť nemôže. Ako zatneš, tak musíš odrúbať a to sa tu presne deje. Podstatné je, že príbeh, aspoň zatiaľ, dokáže držať pokope, aj keď teda posledný diel prvej série tenkú čiaru medzi "fíha, tak takto!" a "ale, choďte s tým do riti!" atakuje veľmi hraničným spôsobom. Kým ale prídete až tam, a najmä kým sa v druhej sérii ukáže, či to predsa len nie je prehaluzené až priveľmi, čaká vás skoro desať hodín krásnej atmosféry, svojskej avšak konzistentnej estetiky a množstvo príležitosti premýšľať o veciach, ktorým sa Raised by Wolves snaží byť metaforou. 

Tiež môžete premýšľať, prečo Ridley Scott tak rád pracuje s entitami úctivo oslovovanými Mother a keď si  spomeniete na prvého Votrelca, v tomto čase čakania na tú druhú sériu vám bude vŕtať v hlave, či tých podobností medzi alienskou sériou a Raised by Wolves náhodou nebude predsa len viac.

Raised by Wolves Raised by Wolves Reviewed by Rado Ondřejíček on 25 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.