Des


Prvá začiatočnícka chyba je prečítať si názov a myslieť si, že idete pozerať nejaký prvoplánový horor. Volá sa to síce Des, ale je to Des ako meno, respektíve prezývka hlavného hrdinu, nie "des" ako onen pocit, ktorý zažívate, keď sa strhnete zo sna o tom, že ste nazad strednej škole. Druhá chyba je myslieť si, že máte sluch vycvičený na angličtinu natoľko dobre, že si nepotrebujete zapnúť anglické titulky. Pretože hlavný hrdina dáva takú škótštinu, že keď spustí, tak by mu mali problém rozumieť hádam aj v Trainspottingu. A tretia chyba je predstavovať si, že vás tento seriál zabaví na viac ako jeden, aj to nie celý, lockdownový večer. Má totiž len tri diely a ešte k tomu odsýpa prevelice svižne, takže inak ako na jeden šup sa to ani vstrebať nedá. Prečo je niečo rozdelené na tri diely, keď by to mohol byť jeden ideálne dlhý film je ponad moje chápanie, ale to je asi jediná vec, ktorú možno Desovi vytknúť. Desovi, nie desu. 


No a potom je tu David Tennant. Ten herec, ktorého poznáte z Dr. Who, Broadchurch, Good Omens, poprípade z jednej epizódy Criminal: UK. Púhou váhou svojej prítomnosti by urobil pozerateľnú vec aj zo seriálu vyprodukovaného Jojkou. Keď mu zveria úlohu vyšinutého sériového vraha podľa reálnej predlohy, v príbehu nakrútenom na základe skutočných udalostí z 80. rokov, viete, že to bude neuveriteľne dobré. A aj je. 


 


Nádherná policajno-psychologicko-sociálna viac-menej konverzačka, kde sa väčšina deja odohráva výsluchmi a rozhovormi polície a spisovateľa Briana Mastersa s Dennisom Nilsenom, vrahom ktorý po piatich sekundách kontaktu s vyšetrovateľom povie, že mŕtvola je v skrini a po ďalších piatich sekundách dodá, že celkovo ich bude niekde okolo 15 alebo 16, ale nevie mená. Čiže namiesto hľadania vinníka riešime hľadanie obetí a najmä hľadanie odpovede na otázku "Čo to je za blázna?". Seriál o rozmotávaní vraha, ktorý vo vyšetrovacej väzbe odmietne právnika, ale trvá na tom, aby ho navštevoval spisovateľ, pretože chce aby napísal jeho biografiu. Brian Masters tú biografiu naozaj napísal, vyšla v roku 1985 pod názvom Killing for company a spolu mravenčou prácou scenáristov kontaktujúcich dodnes žijúcich svedkov sa stala hlavnou predlohou celého tohto vynikajúceho seriálu o grandióznom pošukovi, písaní knihy, bulvárnych médiách, definícii spravodlivosti a anglickej spoločnosti 80. rokov.


Absolútna povinnosť pozerať. Je to na HBO. 

Des Des Reviewed by Rado Ondřejíček on 03 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.