3%


3% je výsledok snahy nájsť na Netflixe niečo, čo som ešte nevidel, nebude to teenagerská kravina, ani jeden z milióna zameniteľných béčkových seriálov, ktorými sa to tam len tak hemží a nuda v nich je spočiatku maskovaná za zaujímavú premisu, takže s nimi človek zakaždým strávi aspoň dva diely, kým zistí, že je to strata času a hľadá ďalej. 3% som našiel hlboko v útrobách Netflixu, tam kam chodia len ľudia, čo majú veľmi veľa času a sú ochotní ho hľadaním a pozeraním trailerov stráviť toľko, koľko trávia varením obeda, ku ktorému chcú niečo na pozeranie. 

Tri percentá je brazílsky seriál, toho času už 4-sériový. Postapokalyptické sci-fíčko, zmes sociálnej drámy, umeleckej alegórie na dnešnú realitu korporátnej a náboženskej manipulácie a ešte aj akejsi postmodernej prezentácie brazílskeho mestského folklóru. V bližšie neurčenom roku sa svet delí na chudobnú, špinavú a preľudnenú favelu obklopenú púšťou a na krásny, zelený, technologický vyspelý ostrov niekde kúsok od pobrežia. Vo favele žijú všetci všetci, čo sa tam narodili, na ostrove len tí, ktorí úspešne prešli výberovým procesom, pri ktorom si existujúci obyvatelia ostrova každoročne vyberú tri percentá najbystrejších, najšikovnejších, najodhodlanejších a všelijakými inými pozitívnymi vlatnosťami oplývajúcich chudobných obyvateľov favely, ktorí v danom roku dovŕšili 20. rokov svojho strastiplného života. Systém funguje tak, že všetci mladí ľudia, od malička indoktrínovaní ostrovným náboženstvom, čakajú na svoj proces ako na jedinú šancu žiť lepší život, takže keď neprejdú sú veľmi, ale naozaj veľmi sklamaní. Tým pádom v tejto izolovanej spoločnosti (v seriáli ako keby žiadny iný svet ani neexistoval) existuje undergroudový odboj snažiaci sa prekaziť tento stav fungujúci viac než sto rokov. 




Prvá epizóda začína ďalším, stopiatym, procesom. Vidíme ho z pohľadu účastníkov, aj z pohľadu tých čo ho riadia. Autori postupne dávkujú ďalšie a ďalšie fakty o oboch častiach sveta, jeho víťazoch, porazených, konfliktoch a samozrejme lžiach, lebo čo by to bol za úžasný prísľub lepšieho života výmenou za totálnu oddaiosť, keby nebol postavený na lži. 


Prvé dve série sú veľmi dobré, tretia o dosť slabšia, takže k štvrtej som sa ešte nedostal. V celom tom zdanlivo odvekom súboji doktrín, ich následovníkov a ich zradcov sa to priam hemží neustálymi dejovými zvratmi, ale treba tvorcom uzať, že mysleli na veľmi veľa detailov a svoju verziu bezútešnej budúcnosti krásne premysleli, aj keď teda občas fakt prekomplikovali. Furt sa to tam melie jedno cez druhé, ale nakrútené to je dostatočne popisne, takže sa obedujúci a neskôr aj večerajúci divák nestráca. Zvláštne bonusové body sú za kostýmy, výpravu a najmä premyslenú mytológiu, ktorou je celá premisa zaobalená. A samozrejme krásny zvučný jazyk, kde nadávajú rovnakým oduševneným "Boha!", ako keď nadávame my. 


Nejdem nikomu tvrdiť, že 3% sú úžasný kus kinematografie, ale je to veľmi príjemná zmena popri tom, čo začal Netflix posledný rok-dva produkovať ako na bežiacm páse. Je to napínavé, nie je to hlúpe, odsýpa to, aj keď sa to berie vážnejšie, než by sa patrilo, dajte tomu šancu. 

3% 3% Reviewed by Rado Ondřejíček on 05 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.