Maradona in Mexico



To ste tušili, že Diego Maradona, áno presne ten, minulý rok prišiel trénovať futbalový tím do druhej mexickej ligy? Dokonca rovno do mesta Sinaloa, čo zasa z iných seriálov vieme, že je v súčasnosti v podstate hlavné mesto drogového obchodu. Lebo ja ani vizuálne, až kým som si na Netflixe nevšimol minisériu nazvanú celkom nekreatívne Maradona in Mexico. 
Miestny klub Dorados de Sinaloa sa potácal na samotnom chvoste druhej ligy, nikto nevedel čo s ním a zrazu sa zjavila správa, že novým trénerom bude Diego. Nabehli štáby, vrátane toho ktorý dostal prístup úplne všade a v priebehu roka, čo sú v mexickom druholigovom futbale dve polsezóny a dve play-off o postup do najvyššej súťaže, chodil za Diegom, funkcionármi, hráčmi, a fanúšikmi a na konci mali tento parádny, fascinujúci dokument o tom, čo sa stane, keď abstinujúci feťák, regulérny blázon, ale zároveň legenda športu príde na to najnepravdepodobnejšie miesto na svete a ujme sa klubu, ktorý je hádam ešte v horšom stave, než samotný Maradona. 



Ak ste videli, a ak ste nevideli, mali by ste vidieť, podobný dokument Sunderland 'till I Die, tak toto je presný opak. V Sunderlande si zavolali štáb, aby zachytil triumfálny návrat na vrchol a podarilo sa im zachytiť triumfálny zostup. Do Sinaloi prišiel štáb a mnohí čakali, že zachytí poslednú štáciu zúfalej legendy, ale nakoniec zachytil Maradonov síce nie úplne triumf, ale rozhodne zázrak. 
Ako to v podobných prípadoch býva, nakoniec z toho ani nie je tak dokument o športe, ako o živote a dobe. Z Maradonových trénerských metód sa v ňom veľa nedozviete, akurát tak to, že vlastne v zmysle nejakej taktiky a invazívne forsírovaných diagonál, ani veľmi netrénoval. Ujal sa úlohy otca všetkých hráčov, prišiel aby ukázal srdiečko, z posledných síl mrmlal motivačné reči nedávajúce veľmi zmysel, popri tom bojoval viac sám so sebou, než so súpermi a vo výsledku reálne spravil z Dorados de Sinaloa tím, ktorý dvakrát za sebou postúpil až do finále boja o postup do prvej ligy. Vravím, zázrak, pretože reálne racionálne vysvetlenie na nič z toho neexistuje. V kraji, kde sú všetci veriaci, že Kuffa by tam vyzeral ako ateista a futbal majú ako druhé náboženstvo, prišiel Diego ako boh a nechal ľudí nech v neho uveria. Úžasné dobrodružstvo, veľká sonda veľmi hlboko a parádne strávených pár hodín so skvelou zvučkou ako bonusom. Pre fanúšikov futbalu povinnosť a pre všetkých, čo si robia srandu z Borbélyho učeného futbalu, zvlášť. 

Maradona in Mexico Maradona in Mexico Reviewed by Rado Ondřejíček on 05 decembra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.