Top Boy




Top Boy je príbeh z ulice, konkrétne z londýnskej ulice, niekde uprostred nejakej chudobnej štvrte, kde sa človek bojí vyjsť po zotmení aj pred zotmením, a každý hľadá v prvom rade spôsob, ako sa z nej, ak už nie vyhrabať niekam inam, tak aspoň byť v nej dostatočne blízko vrcholu potravinového reťazca. Ako som pochopil z internetov, prvé dve série seriálu vznikli ešte v roku 2011 v produkcii BBC. Dostalo sa im dobrej odozvy v rámci Anglicka a za hranicami ich síce nečakala mainstreamová popularita, ale stali sa kultovkou dostačne veľkou na to, aby sa v roku 2019 zaktivizoval kanadský rapper Drake a vďaka jeho peniazom Top Boy prišiel s treťou sériou, ktorá je viac ako pokračovaním prvých dvoch novým začiatkom príbehu. Tentokrát už so všetkou slávou na Netflixe, kam medzičasom pribudli aj pôvodné diely, kvôli odlíšeniu nazvané Top Boy: Summerhouse. 

Že peniaze prišli práve z hiphopovej subkultúry nie je až tak úplne prekvapivé. Celý Top Boy je ňou presiaknutý, aj keď hudba je tam skôr len ako doplnok patriaci ku konkrétnej sociálnej skupine. Reálne je Top Boy príbehom dvoch súperiacich drogových gangov, príbehom niekoľkých hlavných postáv, ktoré jednoducho robia čo môžu, aby ich realita úplne nezomlela, snívajú že jedného dňa budú inde, nad všetkou tou špinou, z ktorej vyrástli a v ktorej žijú ich odkázaní klienti. Podobné seriály budú vždy stáť a padať s tým, či dokážu diváka presvedčiť o svojej autenticite. Samotný príbeh je menej dôležitý ako atmosféra, ktorú vytvorí a prostredie, v ktorom sa odohráva.  A Top Boy je v tomto, celkom bez preháňania, geniálny. Od prvej minúty do poslednej sa mu dá uveriť úplne všetko. Vynikajúci herci, dokonalé dialógy a nad to všetko, ešte aj príbeh, aj keď vlastne sme podobných už videli stvárnených neúrekom, robí presne to, čo má. Výsledný efekt je seriál, od ktorého sa nedá odtrhnúť. Tou dokonalou atmosférou pripomína skvelý The Deuce, dôrazom na detaily a hĺbku sa bez problémov radí do jednej ligy s Broadchurch a ostatnou špičkovou, typicky britskou produkciou. V samotnom základe onoho boja o prežitie v urbánnej džungli, hľadania si miesta pod slnkom, rozprávaním o vernosti, živote za hranou zákona a zrade je to vlastne Peaky Blinders z 21. storočia. 




Odtrhnúť oči sa od neho nedá tiež preto, že všetky postavy tam rozprávajú buď s rôznymi prízvukmi, alebo strašným pouličným slangom a väčšinou kombináciou obojeho, takže pokiaľ sa človek nenarodil v tom istom ghete, v akom sa to celé odohráva, tak anglické titulky sú úplná nevynutnosť. S tým samozrejme ide prudko hore aj edukatívna pridaná hodnota celého pozerania, taký intenzívny kurz anglických pouličných reálií a slangu vám nedá žiadna jazyková škola a už vôbec nie za cenu mesačného predplatného Netflixu. Navyše sa časť príbehu odohráva na Jamajke a to už je teda level angličtiny, pri ktorom titulky nechávajú zapnuté aj native speakeri.

Top Boy je jedna z najlepší vecí, aké som tento rok videl. Keby teraz nebolo tak hrozne veľa nových seriálov, respektíve nových sérií mojich už obľúbených seriálov, určite by som sa hneď vrhol aj na tie dve pôvodné série, ale veď ich čas ešte príde. 

Top Boy Top Boy Reviewed by Rado Ondřejíček on 04 októbra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.