Godless




Obvykle tu razím teóriu, že vďaka Netflixu a jeho rozpočtom môžu talentovaní tvorcovia na rozvinutie svojich predstáv využívať rozsiahle pláne desať a viac hodinových plôch a to je super, pretože im to umožňuje prerozprávať ich príbehy oveľa viac do hĺbky, podrobnejšie, detailnejšie a s lepšou atmosférou, než na ploche dvojhodinového celovečerného filmu. Bola však len otázka času, kým sa nezjaví seriál, ktorý sa kvalifikuje do úlohy výnimky potvrdzujúcej pravidlo. Ten seriál pribudol nedávno, volá sa Godless a je to western.

Tým nechcem povedať, že Godless je zlý western. Chcem len povedať, že keby mal namiesto siedmich hodín klasické dve, bol by to oveľa lepší a kompaktnejší film, než to je sedemdielny seriál. Ako to už pri westernoch býva, príbeh je v podstate klišé, ale tu sa mu tak nehovorí, tu sa hovorí, že ctí pravidlá žánru. Taká rozprávočka o tom, ako sa slabší spoja a pod vedením jedného správne motivovaného silného porazia hŕstku veľmi zlých. Sedem statočných atď... Tu je to ozvláštnené, že za slabších sa ráta mestečko La Belle, tvorené takmer výhradne ženami, vdovami po baníkoch, ktorí prišli o život všetci naraz pri jedinej tragickej nehode u miestneho výhradného zamestnávateľa. Priehľadný a predpokladateľný vývoj udalostí po celý čas smeruje k nevyhnutnéhmu koncu a keby to robil kratší čas, nemusel by pri tom divák toľkokrát pozerať na hodinky a prevracať očami. 

Problém Godless je, že čas ktorý dostal od Netflixu navyše využíva buď opakovaním toho, čo chápeme už na prvý krát, dodatočným ilustrovaním zjavného, alebo vyžívaním sa v nepodstatnostiach typu rozťahaného a pre finálny príbeh ani nie veľmi podstatného krotenia koní, takže niektoré mnohominútové sekvencie vyzerajú skôr ako prezentácia žrebčína, než odsýpajúci príbeh, ktorým by Godless nielen že chcel byť, ale miestami aj naozaj je. Tiež je v ňom skvelý Jeff Daniels ako hlavný padouch a Merritt Wever, o ktorej som doteraz nepočul, ale medzičasom je skvelá už aj v jednom ďalšom seriáli, ktorý mám rozpozeraný (Unbelievable), takže by som si tipol, že v najbližších rokoch sa z nej stane často využívaná nositeľka archetypu silnej, sarkastickej ženy. 




Presne v duchu že menej by bolo viac má Godless skvelú úvodnú scénu, aj prvé dva diely, vďaka ktorým potom človek dáko prežije premieru balastu ďalších troch dielov, aby sa v posledných dvoch zasa mohol baviť a dočkal zaslúženej, uspokojujúcej pointy. Ťažko povedať, že si to musíte pozrieť, ak rátate svoj voľný čas na hodiny, ale tiež ťažko povedať, že by to bola strata času. Je to strata približne polovice času, ktorú pri tom strávite a pozrieť si to určite máte v prípade, ak sú práve westerny váš žáner a teda máte väčšiu toleranciu všetkej tej prérijnej mystiky, supermanských pištoľníkov, čo zastrelia desiatich iných, skôr než tí stihnú vytasiť kolt z puzdra, mlčanlivých indiánov a ďalšieho nadmerne poctivého ctenia si pravidiel žánru. 

Godless Godless Reviewed by Rado Ondřejíček on 18 septembra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.