Undercover



Undercover je belgický seriál, ktorý sa bude mať prečo páčiť aj slovenskému divákovi. Je o policajnej akcii, pri ktorej sa dvojica agentov v prestrojení snaží získať dôveru miestneho drogového bossa, aby ju následne kompletne použili proti nemu. Nám sa bude seriál zdať srdcublízky práve preto, že onen boss je postavička vyslovene karpatského typu, taká kombinácia Kočnera, Varehu a Kaliňáka. Síce Belgičan, čo rozpráva ako keď barista pení mlieko na kapučíno, ale inak široká, priam slovanská duša malomestského sedláka, ktorý prišiel k peniazom, parte nohsledov a limitovanému pocitu moci. Jediný rozdiel je, že tento sa, na rozdiel od tých tunajších, polície bojí a polícia ho chce dostať naozaj, nielen tak kvôli médiám.

Úvodné titulky vravia, že inšpiráciou boli skutočné udalosti, čo celému dodáva ešte o kus napätia navyše, ale ani by nemuselo. Undercover, aj keď to nie je veľká produkcia a remeselne to stále nie je tam, kde britské alebo americké veci, je napínavý až až. A nad to všetko, je prekvapivý. Už už keď sa mi niekde v druhom dieli zdalo, že vlastne je to len nízkorozpočtová belgická ponáška na klasické kriminálne klišé a zvažoval som, že skúsim niečo iné, prišli scenáristi so zopár originálnymi nápadmi. Tváriť sa, že sa s niekým chcete kamarátiť, aj keď ho v skutočnosti chcete dostať za mreže, je kreatívna práca a tento seriál to v plnej miere rešpektuje. Zároveň je tak príjemne prízemný, ľudský, ukazuje policajnú prácu bližšie realite, nepomáha si floskulami o dobre a zle, ani sa nepokúša vyriešiť existenciálne dilemy, ako to patrí k povinnej výbave iných, známejších, seriálov. 




Hlavný padouch je sedlák, jeho okolie detto, obaja hlavní policajti sú vlastne ľudia ako my ostatní, akurát troška vytrénovaní na stres, podstatná časť sa odohráva v kempe pri jazere, žiadne super technologické metódy, len taká obyčajná psychologická manipulácia so slabinami človeka. Miestami vtipné, miestami akčné, dobrí herci (neviem kde ich v malom Belgicku našli tak veľa takých dobrých) a s podprahovo nervóznou atmosférou gradujúcou až do finále, ktoré vlastne nie je finále, lebo očividne bolo vymyslené sťaby háčik na vysoko pravdepodobnú druhú sériu.

Dajte si to a ostaňte aspoň po tretí diel, lebo štart je troška rozpačitý, ale potom, keď sa vzťahy prepletú, to celé odsýpa veľmi plynulo. 

Undercover Undercover Reviewed by Rado Ondřejíček on 21 mája Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.