Traitors



Veľká Británia, prvé chvíle po skončení druhej svetovej vojny a už aj na začiatku ďalšej vojny, pre zmenu studenej. Vo všeobecnej radosti z porážky Nemecka prvé zárodky strachu z toho, že Rusko sa svojou komunistickou agendou nemusí nutne zastaviť len vo Východnom Berlíne. Do toho kopa ľudí, pre ktorých boli jasné princípy vojnového stavu oveľa zrozumiteľnejšie, než slobodný chaos mieru a parlamentné voľby, ktoré napodiv nevyhrá Churchil ale socialisti. V takej atmosfére začína seriál Traitors, pekná, nenápadná britská produkcia, nedávno pribudnuvšia na Netflixe.

Samotný príbeh je o mladej aristokratke trénovanej na špiónku, ktorá sa ale už nestihne zapojiť do vojny a tak nastupuje do štátnej služby. Skrz jej amerického frajera si ju odchytí americký špión a nedá mu veľa námahy presvedčiť ju, aby američanom donášala na vlastnú vládu, čím má ochrániť Britániu pred ruskou hrozbou. Znie to zamotane, ale priamo v šiestich dieloch sa to rozmotá veľmi jasne, až tak že namiesto domnelej historicky presnej bondovky pozeráte skôr na poloromantickú drámu, kde najväčšia špiónčina je nazeranie do spisov v štátnom archíve. Ale aj v tomto civilnom prevedení studenej vojny sú všetky ingrediencie - ruskí špióni na britskom úrade vlády, manipulujúce strany presadzujúce vlastné verzie budúcnosti Palestíny a pochopiteľne príde aj na pár mŕtvol.




Traitors napriek tomu nie je seriál, akým by mohol byť. Herci v poriadku, kostýmy a výprava skvelé, len samotnému príbehu chýba kus šťavy a nie je nakoniec vlastne ničím z toho, na čo ašpiroval. Zvlášť vzhľadom k tomu, že ho koprodukovala BBC som mal väčšie očakávania, než len nazrieť nachvíľu do obdobia svetových dejín, o ktorom sa zasa až tak veľa príbehov nenakrúca. 

Je to dosť povrchné a zároveň troška nuda, povedzme si takto na rovinu. Pozrite si, dokopy to vydá na nejaké štyria a pol hodiny, sychravo je na to v týchto dňoch dosť, len nemajte priveľké očakávania. Súdiac podľa konca, budú mať Traitors asi aj druhú sériu a ja si ju určite pozriem v očakávaní, že naplní potenciál, do ktorého táto prvá len tak letmo načrela. 

Traitors Traitors Reviewed by Rado Ondřejíček on 06 mája Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.