Quicksand



Toto Škandinávci hrozne dobre vedia: vziať niečo temné, niečo čo je schované hlboko v hlavách, niečo čo navonok nijako nevidno cez vysoké HDP, nové volvá a vkusne zariadené domy a vyrozprávať to tak, aby bez veľkých gest bolo jasné, že to tam je, ako to funguje a čo to so svojmi nositeľmi robí. Ťažko povedať či je to polárnu nocou, drahým alkoholom, alebo čím presne, ale vedia to častokrát oveľa lepšie, ako keď sa o podobné príbehy pokúšajú inde situované produkcie. 

Spomeňme len námatkovo na legendárnu kriminálku Broen / Most, jednu z klasík žánru, na bezpočet knižných severských detektívok, alebo na naoko zábavné a pritom rovnako temné knihy Erlanda Loea. Weltschmerz je síce nemecký výraz, ale verím tomu, že po švédsky či dánsky sa to povie dáko podobne. Teraz Švédi tento svoj úžasný talent preniesli do seriálového žánru v ktorom šikmá plocha všakovakých klišé hrozí extra často. Nakrútili psychologické krimi s teenagermi, z prostredia strednej školy plnej deciek z bohatých až veľmi bohatých rodín. Volá sa to v angličtine Quicksand a začína to streľbou v triede, po ktorej v kalužiach krvi, s puškou v ruke, ostane uprostred miestnosti stáť hlavná hrdinka Maja. Šesť trištvrtehodinových dielov potom postupne z rôznych pohľadov odmotáva udalosti, ktoré tomu všetkému prechádzali. 




Premisa, spôsob rozprávania, aj prostredie a obsadenie je podobné seriálu 13 Reasons Why, ale presne vďaka tomu rozdielu medzi remeselne dokonalou avšak kus klišéovitou americkou produkciou a tým nedefinovateným niečím, čo prichádza práve výhradne so severskými produkciami a ich mentalitou prevtelenou do filmového jazyka je Quicksand lepší, vzrušujúcejší a drásajúcejší seriál. Okrem toho, že je adaptáciou knižného bestselleru, do scenára ho prepísal človek, čo bol autorom práve onoho švédsko-dánskeho seriálu Most.


Tých šesť dielov, aj bez očividných háčikov, či nejakej výraznej manipulácie s divákom je čísté reťazové pozeranie. Jeden za druhým, lebo inak sa nedá. Viac ako jeden víkendový deň, aj s prestávkami na vydýchanie na to potrebovať nebudete. Nikto nevie, ako to presne robia, ale sakra dobre to robia. 

Quicksand Quicksand Reviewed by Rado Ondřejíček on 02 mája Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.