Highwaymen



Odkedy majú v Netflixe kopu peňazí, môžu si dovoliť vyprodukovať úplne čokoľvek a tým sa myslí, že môže nielen robiť odvážne inovatívne projekty, ale pokojne si môžu dovoliť aj podnikateľský superluxus - robiť veci na istotu. A presne takú jednu zavesili na pozeranie minulý piatok. Film Highwaymen je ten druh filmu, na aké sa doteraz chodilo s pukancami do kina. Hrajú v tom Woody Harrelson a Kevin Costner sťaby overené veľké hviezdy, je to film podľa skutočných udalostí, a ešte k tomu o prípade Bonnie a Clyda, teda o niečom čo už bolo sfilmované tisíckrát a v podstate sa na tom nedá nič pokaziť. 

Highwaymen je film, ktorý vám vypadne, ak si zhrniete dôležité excelovské tabuľky a poviete, že podstatné je nič nepokaziť, lebo beztak si pozrú skoro všetci predplatitelia a chceme im dať najavo, že nimi majú ostať aj naďalej, lebo teraz už aj takého vieme. Harrelson a Costner tam hrajú dvoch najatých agentov, ktorí už mali byť na dôchodku, lebo nielenže majú na to vek, ale doba sa zmenila a ich schopnosť riešiť veci skôr guľkou, než dohovorom, už je naoko nepotrebná. Ale keďže v kraji práve vyčínajú prví skutočne slávni sérioví vrahovia a nikto si s nimi nevie rady, z legislatívneho záhrenia štát vytiahne práve túto dvojicu, v ktorej Harrelson vyzerá ešte o kus starší, než Costner, aj keď v skutočnosti je to naopak. 



Príbeh sa teda odohráva z pohľadu dvoch lovcov, bočné plány sú postavené na ich vyrovnávaní sa so starobou, objavovaní technologických noviniek v polovici tridsiatych rokov a úprimnom neporozumení novému svetu, v ktorom sa namiesto na koňoch po Texase jazdí na autách, noviny sa bijú o to, kto uverejní lepšie fotky z miesta činu a na titulnú stránku už netreba vedieť nič extra, stačí len zabíjať ľudí. Hlavný plán je samozrejme dolapenie Bonnie a Clyda, ale nemožno povedať, že by sa scenáristi nejako zvlášť pretrhli v dôkladnom budovaní naväzujúcich stôp a indícií. Skôr sa to všetko deje v skratkách, akože veď vieme, že nie je podstatné, ako sa k čomu došlo, aj tak ide najmä o emóciu, dve hodiny s pekne zarámovanou kamerou, slušnými hereckými výkonmi a očakávaným koncom. 

Netvrdím, že Highwaymen sú nuda. To ani zďaleka. Len je to také obyčajné kino, ibaže v televízii a hneď v čase premiéry, nie až dva roky po nej s reklamami.

Highwaymen Highwaymen Reviewed by Rado Ondřejíček on 02 apríla Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.