Kidding




Nebyť Michela Gondryho, Jim Carrey by bol možno dodnes zaradený ako prvoplánovo komická hviezda neambicióznych filmov typu Ace Ventura alebo Blbý a blbší. Čudný týpek s pestrou mimikou a veľmi úzkym záberom na jednoduchý humor s prdmi, podkopávaním nôh a šmýkaním sa na banánových šupkách. Akurát, že to je presne to čím Jim Carrey v skutočnosti nie je a najneskôr od Večného svitu nepoškvrnenej mysle to je známe aj celému svetu. Od toho filmu, ktorý samozrejme nakrútil Gondry, pričom vraj vyslovene prosil Carreyho, aby sa počas nakrúcania trápil aj v bežnom živote, už mohol Carrey hrať v naozajstných filmoch pre inteligentné publikum a nemusel sa s grimasou hádzať o zem, ako dovtedy. Jim Carrey mohol byť Jim Carrey - skvelý herec, majiteľ patentu na dokonalé stvárnenie temných stránok navonok vtipných ľudí.

Minulý rok sa Gondry a Carrey spojili zasa dokopy, lenže už nenakrútili dvojhodinový film, ale približne päťhodinový seriál. Volá sa Kidding a legálne je aj s českým dabingom dostupný na HBO GO. Ak máte radi buď samotného Gondryho, alebo špecificky Večný svit nepoškvrnenej mysle, tu môžete prestať čítať a ísť si to rovno pozrieť. Nepotrebujete vedieť o čom to je, skrátka sa vám to bude páčiť a tým myslím, že budete nadšení, tak ako som bol nadšený ja. 

Pre vás ostatných (hneď po tom ako si doštudujete onen Svit, prípadne ostatné skvelé Gondryho filmy), Kidding je seriál o chlapíkovi, čo celý život venoval jednej jedinej relácii pre malé deti a dve generácie deti vyrástli na jeho osobe viac, než na svojich rodičoch. Zároveň je to prototyp čudného, neuveriteľne dobrého, naivného človeka posadnutého slušnosťou a správňactvom za každú cenu. Príbeh začína rok po tom, ako pri autonehode zomrie jeden z jeho dvoch synov a pokračuje ponorom do úzkeho aj širšieho okolia jeho doráňanej duše. Tak ako vo Večnom svite, Gondy s Carreym vyrozprávali strašidelne smutný a zároveň fantasticky nádherný príbeh. Ako je pri nich zvykom, pomáhajú si humorom, magickým realizmom, dokonale pointujú každú scénu a za každú cenu sa vyhýbajú akýmkoľvek klišé. Celých päť hodín je spŕška nápadov, už len to že museli akoby pomimo vytvoriť obľúbený detský program sú divácke orgie autorskej kreativity. 




Kidding je urobený tak, že sa pri ňom dá prechádzať od plaču k výbuchu smiechu za pár sekúnd, dokonalá rodinná scéna na konci siedmej epizódy je toho najlepších dôkazom. Akoby nestačilo už už len to, že samotné pozeranie je plnohodnotná zábava, zvláštny divácky bonus dostanú tí z nás, ktorí sa snažia vychovávať nejaké deti. 

Nemáte najmenší dôvod váhať, toto je seriál do ktorého sa treba okamžite pustiť a nehanbiť sa si ho pozrieť aj viackrát, ak to tak budete cítiť.  

Kidding Kidding Reviewed by Rado Ondřejíček on 25 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.